maandag, 23. april 2018 - 17:42 Update: 23-04-2018 22:53

Afsluitdijk krijgt nieuwe loodzware 'jas' van stenen

Afsluitdijk krijgt nieuwe loodzware 'jas' van stenen
Foto: Rijkswaterstaat
Kornwerderzand

De inmiddels al bijna 90 jaar oude Afsluitdijk krijgt een nieuwe bekleding van betonblokken die als puzzelstukken in elkaar passen. Het gaat in totaal om ongeveer 75.000 betonblokken, elk met een gewicht van 6,5 ton, waardoor het totaalgewicht van de nieuwe stenen 'jas' uitkomt op 487.500 ton oftewel 487.500.000 kilogram. Dit heeft Rijkswaterstaat maandag bekendgemaakt.

Dijkversterking van de Afsluitdijk

'Aan de kant van de Waddenzee wordt de dijk verhoogd en met een nieuwe bekleding versterkt. Levvel gebruikt daarvoor innovatieve en speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde betonnen elementen, de zogenoemde Levvel-blocs. Deze blokken wegen circa 6500 kg per stuk, zijn zeer sterk, hebben een golfremmende werking en zijn eenvoudig te plaatsen', aldus Rijkswaterstaat. 

Betonblokfabriek in Harlingen

Er worden in Harlingen zo’n 100 blokken per dag in een volledig geautomatiseerd proces geproduceerd en per schip naar de dijk vervoerd. Vanaf een kraanponton worden in totaal zo’n 75.000 Levvel-blocs geplaatst. Door zijn symmetrie en regelmatige plaatsingswijze geeft het blok een rustig beeld dat het strakke, autonome karakter van de dijk versterkt. Om het achterland te beschermen tegen de kracht van het water worden ook de spuisluizen versterkt en twee stormvloedkeringen gebouwd.

Spuien als het kan, pompen als het moet

Het sluiscomplex bij Den Oever wordt uitgebreid met nieuwe spuisluizen in de tusseneilanden. Zo kan meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer instroomt. Bij een hoge waterstand in de Waddenzee is spuien niet mogelijk. Daarom bouwt Levvel in Den Oever ook twee grote pompgemalen. De pompen hebben een zeer laag energieverbruik en zijn visvriendelijk. De energie voor de pompen wordt op duurzame wijze opgewekt met 2,7 ha zonnepanelen bij Den Oever. Met de maatregelen zorgen Rijkswaterstaat en Levvel ervoor dat de Afsluitdijk tot ten minste 2050 weer bestand is tegen de kracht van het water.

Coupure voor vismigratierivier

Om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen voor trekvissen legt De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerking tussen de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon en Harlingen een vismigratierivier aan. Dit is een 4 km lange vispassage met daaromheen een ecologisch gebied dat toegankelijk is voor bezoekers. Levvel realiseert de opening in de Afsluitdijk voor de vismigratierivier.

Arbeidsplaatsen in de regio door Afsluitdijk

De Afsluitdijk is grotendeels met mankracht gebouwd. De basaltblokken werden steen voor steen op hun plek gelegd, daarbij waren destijds zo’n 5000 arbeiders betrokken. Ook nu zal het werk aan de Afsluitdijk voor werkgelegenheid zorgen. In de piekperiode zullen circa 800 mensen op en rond de Afsluitdijk werkzaam zijn. Levvel creëert duurzame werkgelegenheid door naar verwachting 100 arbeidsplekken in te vullen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (werkzoekenden).

Beleef de Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een noodzakelijk bouwwerk: een beschermende waterkering en een verbinding tussen twee provincies. Tegelijk is het een uniek gebied dat veel wordt bezocht door toeristen. Om bezoekers beter te faciliteren heeft De Nieuwe Afsluitdijk een aantal initiatieven genomen die Rijkswaterstaat meenam in de opdracht aan Levvel. Zo komt er een extra fietspad aan de kant van de Waddenzee, over de gehele dijk. 

De ruimte rond het karakteristieke monument van Dudok wordt verbeterd en beter toegankelijk gemaakt voor het publiek. De huidige voetgangersbrug wordt verplaatst waardoor het verticale karakter van het monument (uniek op de dijk) wordt versterkt. Bij Kornwerderzand loopt straks een nieuwe wandelroute waar voetgangers naar de vismigratierivier kunnen wandelen.

De ontwikkelingen van de Afsluitdijk volgen

De Nieuwe Afsluitdijk ontwikkelde ook het Afsluitdijk Wadden Center, dat in maart van dit jaar door minister Cora van Nieuwenhuizen en de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra werd geopend. Het centrum biedt een totaalbeleving over de geschiedenis en toekomst van de Afsluitdijk en de Waddenzee en biedt goede horecavoorzieningen met een terras aan het water. 

In het centrum kunnen bezoekers de ontwikkeling van de grootschalige dijkverbetering op de voet volgen via dronebeelden, animaties, modellen en foto’s. Tijdens de aanlegperiode zal Levvel ook bootexcursies organiseren vanuit het Afsluitdijk Wadden Center om geïnteresseerden inzicht te geven in de productie en plaatsing van de Levvel-blocs.

Planning

De werkzaamheden aan de Afsluitdijk starten naar verwachting eind 2018 en duren tot eind 2022. Doordat Levvel de werkzaamheden zoveel mogelijk zal uitvoeren vanaf het water, wordt de hinder voor weggebruikers aanzienlijk beperkt. Na de afronding van de werkzaamheden blijft Levvel voor 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een waterbouwkundig toonbeeld. Voltooid in 1932, beschermt de 32 km lange waterkering (de langste dam van Europa) Nederland al bijna 90 jaar tegen overstromingen. Een uniek en indrukwekkend werk van de Nederlandse ingenieur Cornelis Lely.

Categorie:
Provincie: