donderdag, 3. mei 2018 - 21:56 Update: 03-05-2018 22:55

Kampoverlevende (94) die zou spreken tijdens de Nationale Dodenherdenking is overleden

Kampoverlevende (94) die zou spreken tijdens de Nationale Dodenherdenking is overleden
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Kampoverlevende Wim Alosery (94) is in de nacht van woensdag op donderdag in Hamburg overleden.

Hij zou vrijdag spreken tijdens de Nationale Dodenherdenking. Alosery was uitgenodigd om te spreken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij overleefde drie concentratiekampen, waaronder Neuengamme, en het bombardement op de oceaanstomer Cap Arcona, één van de grootste scheepsrampen uit de wereldgeschiedenis. Het verhaal van Wim Alosery werd opgetekend door auteur Frank Krake in het boek De Laatste Getuige. Dit melden meerdere media donderdag.

Bombardement Cap Arcona 

De in Amsterdam geboren Alosery overleed in zijn slaap in een hotel in Hamburg. Hij was in Duitsland voor een herdenking van de scheepsramp. Daarvoor zou hij donderdag een krans leggen in de bocht van Lübeck. In 1945 kwamen bij een bombardement van de Cap Arcona en andere schepen zo'n 7000 gevangenen, die aan boord waren, om het leven. Zo'n 400 mensen, waaronder Alosery overleefden het. Op het schip, dat door de geallieerden onder vuur werd genomen, zaten niet alleen gevangenen maar ook vluchtende SS'ers.

Spreken in de Nieuwe Kerk

Vrijdag zou Alosery zijn getuigenis doen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn biograaf Frank Krake reageert geëmotioneerd op zijn overlijden en zegt tegen RTL Nieuws: 'Woorden schieten te kort om de gevoelens te omschrijven die dit bericht losmaakt. Het afgelopen jaar ben ik heel nauw met Wim opgetrokken. Hij vertrouwde mij tot in details zijn oorlogservaringen toe en we bouwden een hele bijzondere band op, die veel verder ging dan alleen auteur – hoofdpersoon. Wat een enorm respect heb ik voor hem gekregen. Een voorbeeld voor velen. Een rasoptimist, levenskunstenaar en op zijn tijd een olijke grapjas.' Krake zal morgen namens Alosery het woord doen. 'Hij voelde zich vereerd, zag enorm uit naar de ontmoeting met het koningspaar. Het open oor voor zijn verhaal vond hij fantastisch.'