woensdag, 9. mei 2018 - 10:53 Update: 09-05-2018 10:58

Arrestatie voor verkoop gehackte PayPal-accounts

Arrestatie voor verkoop gehackte PayPal-accounts
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Een 28-jarige Rotterdammer is maandag aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben én verkopen van gehackte PayPal-accounts.

De zaak kwam aan het rollen nadat de politie in juni 2017 een van de grootste illegale marktplaatsen, Hansa Market, op internet ontmantelde en offline haalde.

Na de ontmanteling van Hansa Market door het landelijke Team High Tech Crime kreeg de politie zicht op grote aantallen verkopers en kopers die niet alleen online in harddrugs bleken te handelen, maar ook andere zaken aanboden op het Darkweb. Zo kwam het landelijke team een verkoper van gehackte PayPal accounts op het spoor. Hij was niet alleen actief op Hansa Market, maar bleek ook op andere markets de accounts aan te bieden, zoals op Dream Market. Tegen een kleine vergoeding was het mogelijk om van hem gegevens van een gehackt account te kopen.

Arrestatie

Het dossier werd na onderzoek van alle digitale gegevens overgedragen aan het Rotterdamse Cybercrime team. Zij sloten het net rondom de verdachte en hielden de 28-jarige Rotterdammer maandag 7 mei aan in een woning aan de Adrianastraat. Hij zit vast en wordt o.a. verdacht van het verkopen en voorhanden hebben van gegevens waarmee computervredebreuk kan worden gepleegd.

Werkwijze

Met een gehackt PayPal-account is het mogelijk om, op kosten van de oorspronkelijke PayPal-eigenaar, bijvoorbeeld goederen aan te schaffen of reizen te boeken. En dat allemaal op kosten van de oorspronkelijke eigenaar omdat zijn of haar bankrekening daaraan gekoppeld is. Op deze wijze kan iemand voor duizenden euro’s het schip in gaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: