zaterdag, 19. mei 2018 - 14:42 Update: 19-05-2018 14:44

'Maak van een gezonde pup geen wees'

'Maak van een gezonde pup geen wees'
Foto: Zeehondencentrum Pieterburen
Pieterburen

De Nederlandse zeehondencentra en de Waddenvereniging lanceren vandaag een animatie als onderdeel van hun voorlichtingscampagne “maak van een gezonde pup geen wees”. De animatie zal te zien zijn op de boten naar de eilanden en op social media. Het moet mensen bewust maken dat door afstand te houden van zeehonden en langer pups te observeren, onnodige opvang kan worden voorkomen.

Pup rust geven

Vorige week zijn de Nederlandse zeehondencentra een campagne gestart om zeehondenmoeders en pup de rust te geven die ze nu nodig hebben. Vandaag lanceren de centra, bijgestaan door de Waddenvereniging, een animatie om die boodschap kracht bij te zetten. Op een toegankelijke manier wordt in de animatie verbeeld wat verstoring van zeehonden kan veroorzaken. De animatie zal te zien zijn op alle social media, verschillende strandpaviljoens en op de veerboten naar de eilanden.

'Huiler' 

De campagne “maak van een gezonde pup geen wees” heeft als doel het publiek duidelijk te maken dat zeehonden in deze periode van het jaar een grote behoefte hebben aan rust. Het verstoren van die rust kan er voor zorgen dat zeehondenpups verweesd raken. Vroeger werd hier de term “huiler” nog wel eens voor gebruikt, want wanneer de moederzeehond gaat vissen en de pup tijdelijk alleen is, kan het jong een klaaglijk geluid gaan maken. Mensen associëren dit met huilen en denken dan soms dat het dier in nood is. Het is echter normaal gedrag van een jonge zeehond in de zoogtijd om contact te maken met de moeder. Het hoeft geen teken te zijn dat de zeehond verweesd is.

Rust en observatie

Onnodige opvang van pups kan voorkomen worden door de zeehonden rust te geven, met name in de gebieden waar zij de pups zogen. Wanneer een pup alleen wordt aangetroffen kan het nog steeds zo zijn dat een moederdier zich over het diertje ontfermt of dat de pup de zooggebieden terugvindt. Rust en observatie is dus het devies, de beste plek voor een zeehond is uiteindelijk de zee. Bij twijfel is het goed het dichtstbijzijnde opvangcentrum te bellen. De professionals zullen dan de situatie beoordelen. De centra blijven zich inzetten voor zeehonden die daadwerkelijk in nood zijn. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):