vrijdag, 3. mei 2019 - 17:20 Update: 03-05-2019 17:22

Politie waarschuwt: pas op met vervoer van lachgas

politie-agente-pistool
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Driebergen

Steeds vaker treft de politie grote hoeveelheden lachgas in drukhouders aan bij controles in auto’s. Dat vormt een potentieel gevaar voor de bestuurder en overige weggebruikers.

Twee kilo

Het vervoer van meer dan twee kilo lachgas is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan. Dit vervoer wordt dan niet meer gezien als particulier vervoer, maar als bedrijfsmatig vervoer. Dit soort vervoer is gebonden aan voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Vervoer onder strikte voorwaarden

Het vervoer van lachgas is niet verboden. Met minder dan twee kilo lachgas mag je de weg op, maar moet de gasfles wel dicht zijn en vaststaan. Vervoer je echter meer dan twee kilo, dan valt dit onder de ADR, de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. 

Vrijstelling

Arnoud van Vliet, Team Transport en Milieucontrole (TMC): 'Dan gelden extra eisen voor het voertuig en de chauffeur. Denk daarbij aan ladingzekering, etikettering van de gasflessen en een specifieke opleiding. De meeste particulieren voldoen niet aan die eisen. Particulieren vallen slechts onder de vrijstelling van de ADR als zij minder dan 2 kg lachgas in drukflessen vervoeren.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):