vrijdag, 10. mei 2019 - 12:42

Rotterdam vormt klimaatalliantie met honderd bedrijven

Foot van rook uit schoorsteen kolencentrale | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Een halvering van de CO2-uitstoot, meer schone energie en extra werkgelegenheid. Dat zijn de doelstellingen die de gemeente Rotterdam in een alliantie met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke instellingen wil realiseren. Vandaag is de Rotterdamse Klimaat Alliantie officieel van start gegaan. Via vijf klimaattafels werken zij aan een concreet maatregelenpakket dat eind dit jaar wordt vastgelegd in een Rotterdams klimaatakkoord.

Het samenwerkingsverband tussen de gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen wil nog voor het einde van het jaar een Rotterdams klimaatakkoord sluiten met concrete plannen om CO2 te besparen én economische kansen te benutten. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid en Energietransitie) heeft hoge verwachtingen over de samenwerking: “We pakken het aan op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken. We zien de energietransitie niet alleen als opgave, maar vooral ook als kans voor nieuwe bedrijvigheid, extra banen en een mooiere stad. Die kans willen we benutten”

Rotterdamse Klimaat Alliantie

Er zijn vijf Rotterdamse klimaattafels: schone energie, mobiliteit, haven & industrie, consumptie en gebouwde omgeving. Aan de klimaattafels gaan vertegenwoordigers van de bedrijven en organisaties de komende maanden onder leiding van onafhankelijke voorzitters aan de slag met het uitwerken van concrete projecten: van het ontwikkelen van elektrolyzers in de haven die op grote schaal groene waterstof produceren tot het stimuleren van het gebruik van elektrische deelauto’s in de stad.

Categorie:
Provincie: