donderdag, 15. september 2016 - 15:52

Gevangenisstraffen geëist wegens grootschalige productie en verwerking MDMA

Gevangenisstraffen geëist wegens grootschalige productie en verwerking MDMA
Foto: fbf
Arnhem

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen zes verdachten in een grootschalig onderzoek naar de productie en verwerking van MDMA. De hoofdverdachte, een 42-jarige man uit Zwaag, hoorde een gevangenisstraf van 10 jaar tegen zich eisen.

De hoofdverdachte heeft verklaard dat hij zich alleen bezig hield met de verkoop van baksystemen (productie-apparatuur) en chemicaliën voor de productie van xtc. Maar volgens het OM is er voldoende bewijs dat hij niet faciliteerde, maar zelf betrokken was bij de productie en handel. 

Zijn medeverdachten speelden, volgens het OM, een belangrijke rol: alles was erop gericht om de 42-jarige man buiten beeld te houden, en hem tegelijkertijd zoveel mogelijk te ondersteunen bij zijn activiteiten.

Een 47-jarige man uit Hilversum wordt door het OM gezien al zijn belangrijkste handlanger. Tegen hem werd een gevangenisstraf van 7 jaar geëist. Deze man is, net als de Zwagenaar, eerder veroordeeld voor drugsdelicten.

De Hilversummer begeleidde in 2013 een groot transport van chemicaliën vanuit België naar Nederland. De chemicaliën werden afgeleverd bij een drugslaboratorium in Borculo. Het transport werd gevolgd door de politie, waarna het laboratorium in Borculo werd ontmanteld. Dit was tevens de start van het grootschalige onderzoek.

 

De Hilversummer zou ook een belangrijke rol spelen bij het werven van andere ‘uitvoerders’. Deze uitvoerders reden met apparatuur en chemicaliën en haalden bestellingen op. Ook fungeerden de medeverdachten als katvanger, bijvoorbeeld bij de tenaamstelling van auto’s, het oprichten van rechtspersonen en het huren van locaties.

Een 38-jarige man uit Amsterdam is, volgens het OM, gedurende een kleine twee jaar werkzaam geweest binnen het netwerk. Tegen hem werd 4 jaar gevangenisstraf geëist.

In 2013 werden zijn werkzaamheden overgenomen door een 55-jarige man en een 32-jarige man uit Putten. Tegen de 32-jarige man is een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist. Voor de 55-jarige man is, mede gezien zijn persoonlijke omstandigheden, 3,5 jaar gevangenisstraf passend.

Hoewel de aard en de omvang van de werkzaamheden die de medeverdachten verrichten verschillend was, beschouwt het OM het netwerk van de Zwagenaar, de Hilversummer en de Puttenaren als een crimineel samenwerkingsverband. Aan deze vijf verdachten is daarom deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd en dit is van invloed op de strafmaat.

Een 50-jarige vrouw uit Amsterdam heeft geen deel uitgemaakt van de criminele organisatie. Wel heeft ze drugs en grondstoffen voorhanden gehad. Tegen haar werd 6 maanden gevangenisstraf geëist.

De officier van justitie besteedde in zijn requisitoir aandacht aan de gezondheidsrisico’s van xtc-gebruik en de milieuschade die de productie veroorzaakt. ‘Aan het in stand houden en zelfs stimuleren van deze risico’s hebben de verdachten gedurende langere tijd bijgedragen. Vanuit maatschappelijk, sociaal en menselijk oogpunt is dat uitermate laakbaar’, aldus de officier van justitie.

Vanaf dinsdag 20 september tot en met donderdag 22 september staan nog zes medeverdachten op zitting bij de meervoudige kamer en één verdachte bij de economische politierechter.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, zal in alle zaken op 1 december uitspraak doen.

Categorie:
Provincie: