donderdag, 15. september 2016 - 17:40 Update: 16-09-2016 10:32

Het eerste fietspad in de wereld dat van gebruikt wc-papier is gemaakt ligt bij Leeuwarden

Fietspad van gebruikt toiletpapier bij Leeuwarden
Leeuwarden

Het eerste fietspad van gebruikt wc-papier in de wereld ligt tussen Leeuwarden en Stiens. Donderdag 15 september legden gedeputeerde Michiel Schrier van provincie Fryslân en dagelijks bestuurder Egbert Berenst van Wetterskip Fryslân met succes het laatste stukje asfalt op de fietssnelweg aan. Het project Van Afval naar Asfalt kan nu worden uitgerold over Nederland.

In Nederland spoelen we met z’n allen zo’n 180.000 ton toiletpapier per jaar door. Wat voor de één een afvalproduct is, is voor de ander een bruikbare grondstof. Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, STOWA, civiele aannemers Jansma en Roelofs, toeleverancier Esha Infra Solutions en KNN Cellulose sloegen de handen ineen in het project Van Afval naar Asfalt (VANA).

Dit consortium van overheden en bedrijfsleven ontwikkelde van afvalwater uit de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Friese waterschap een product van gewonnen papiervezels. Met dit herwonnen toiletpapier kan asfalt worden gemaakt. Deze vorm van duurzaam hergebruik is uniek in de wereld; Nederland loopt hierin dus voorop.

Wegenbouw

Het project Van Afval naar Asfalt (VANA) toont aan dat er van papiervezels een grondstof (cellulose) kan worden gemaakt die goed toepasbaar is in de wegenbouw. Het is een duurzaam alternatief voor de standaard afdruipremmer in asfalt. 

Uitrol project

Het VANA-project kan nu worden uitgerold over alle waterschappen, wegbeheerders en de civiele sector in Nederland. Michiel Schrier hierover: ‘Hiermee zetten we als provincie Fryslân binnen onze primaire taken een belangrijke stap in het verder verduurzamen van de wegenbouw. We zijn trots dat we een bijdrage aan dit project leveren.’  Egbert Berenst vult aan: ‘VANA gaat over duurzaamheid. Het toont aan dat de samenwerking tussen overheid en marktpartijen winst oplevert voor alle partijen als het gaat om grondstoffen, energie en kosten. Het sluit naadloos aan op de doelstellingen van het Wetterskip Fryslân. Het waterschap levert hiermee een bijdrage aan de circulaire economie en daarmee een besparing op verbruik van primaire grondstoffen.’ 

Categorie:
Provincie: