maandag, 17. oktober 2016 - 21:52 Update: 17-10-2016 22:05

3D-printer helpt traumachirurgen complexe botbreuken beter te opereren

3D-printer helpt traumachirurgen complexe botbreuken beter te opereren
Foto: ETZ
Tilburg

Om zich nog beter op een moeilijke operatie van botbreuken te kunnen voorbereiden hebben traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg sinds kort een 3D-printer in gebruik genomen. Dit heeft het ETZ maandag bekendgemaakt.

Met de 3D-printer worden kopietjes van botten, gewrichten en ook organen zoals het hart gemaakt. De specialisten gebruiken de kunststof replica’s van botten en beenderen ter voorbereiding op operaties van complexe breuken.

Complete ribbenkast

Een bekken, heup, vingerkootje en knie. In de werkkamer van de traumachirurgen staan diverse modellen van ingewikkelde breuken opgesteld. 'Dit is mijn paradepaardje', zegt traumachirurg Mike Bemelman. Hij toont een ribbenkast op ware grootte. De kunststof modellen komen allemaal uit de 3D-printer die sinds kort in het ETZ operationeel is. 

Via de met een CT-scan gemaakte röntgenbeelden van een patiënt en geavanceerde software wordt een model geprint. De 3D-printer staat continu aan. Dat is ook nodig, want een bekken kost gemiddeld al gauw zestien uur om te printen.

Breuk 

Met een 3D-geprint model kan de traumachirurg zich nog beter voorbereiden op een lastige operatie. Bemelman: 'De 3D-modellen bieden mij als traumachirurg veel meer informatie; ik kan in één oogopslag zien waar de breuk precies ligt en hoe ik die het beste kan behandelen. 

Zelfs kleine breukjes die je op een beeldscherm gemakkelijk over het hoofd ziet, worden nu beter zichtbaar. Dat biedt grote voordelen in vergelijking met een CT-scan, waarbij je beeldje voor beeldje de breuk moet analyseren.' 

Bemelman gebruikt de 3D-prints voor het maken van een operatieplan. 'Door met een pen cijfers op de 3D-print te zetten weet ik in welke volgorde ik moet opereren. Bovendien kunnen we nu al vóór de operatie de metalen platen buigen en de schroeven precies op lengte maken. We hebben daardoor minder tijd nodig voor een operatie.'

Studie

Om de meerwaarde van de 3D-printer te onderzoeken, is Lars Brouwers, arts-onderzoeker bij Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB), onlangs gestart met een studie. Diverse casussen worden voorgelegd aan ervaren traumachirurgen, soms met een CT-scan, soms met een 3D-geprint model. Zo worden de verschillen onderzocht. 

Brouwers: 'We verwachten dat we met de 3D-printer complexe breuken beter kunnen classificeren en behandelen. Ook denken we dat de 3D-printer jonge artsen kan helpen in het snel onder de knie krijgen van lastige operatietechnieken. We hopen dat met dit onderzoek te kunnen aantonen.'