woensdag, 19. juli 2017 - 12:26 Update: 19-07-2017 12:29

Geverfd houten speelgoed voldoet aan veiligheidseisen

Geverfd houten speelgoed voldoet aan veiligheidseisen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Al het geverfde houten speelgoed dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 en 2017 onderzocht, voldoet aan de veiligheidseisen voor metalen. Het kan dus geen kwaad als kinderen sabbelen op het geverfde speelgoed waarmee ze kunnen bouwen of sorteren.

Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van het onderzochte houten speelgoed op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

Van 4 speelgoedproducten waren de etiketten niet in orde: naam- en adresgegevens en/of CE-markering ontbraken op het speelgoed of op de verpakking. Het ging om 1 product uit Nederland en 3 producten van Chinese webwinkels. De verkoop van producten zonder juiste etiketten is verboden.

Risico’s

Als kinderen sabbelen aan de verflaag van houten speelgoed, kunnen ze met hun tandjes delen van de verflaag van het speelgoed schrapen en dit vervolgens inslikken. Wanneer daar giftige, hormoonverstorende of kankerverwekkende metalen in zitten, kunnen ze daaraan worden blootgesteld. Voorbeelden van deze metalen zijn arseen, cadmium, chroom VI, kwik en lood en seleen.

Onderzoeksopzet

De NVWA bemonsterde eind 2016 en begin 2017 55 verschillende geverfde houten speelgoedproducten van verschillende merken. Dit waren nagenoeg alle merken die voor Nederlandse consumenten beschikbaar waren via webwinkels en in speelgoedwinkels, babyspeciaalzaken, warenhuizen, kledingwinkels en drogisterijen. Het onderzoek richtte zich op geverfd houten speelgoed bestemd voor kinderen tot 2 jaar. Gekozen is voor geverfd speelgoed om mee te bouwen of te sorteren, zoals blokken, stapeltorens en vormenstoven.

Aanleiding onderzoek

De verflaag op houten speelgoed bevat vaak metalen. Sinds 2013 zijn er strengere Europese eisen voor de afgifte van verschillende metalen uit speelgoed. De NVWA is het onderzoek gestart om te kijken of geverfd houten speelgoed op de Nederlandse markt voldoet aan de strengere eisen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):