vrijdag, 6. oktober 2017 - 16:47 Update: 06-10-2017 16:54

Smartphonegebruik in het verkeer leidt tot meer ongelukken

Smartphonegebruik in het verkeer leidt tot meer ongelukken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Eindhoven

38 procent van de automobilisten gebruikt weleens zijn of haar smartphone tijdens het rijden. Dat blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. De kans op een ongeluk wordt daarmee tien keer groter. Ook fietsers gebruiken vaak hun telefoon in het verkeer.

Uit het onderzoek blijkt dat 22 procent van de automobilisten minstens een keer per week zijn telefoon gebruikt achter het stuur. Handsfree bellen wordt maar door 40 procent van de bestuurders gedaan, 11 procent belt niet handsfree. Ook leest 35 procent weleens een sms achter het stuur, 20 procent verstuurt er zelf ook een. Ruim een derde van alle fietsers belt tijdens het fietsen en dertien procent checkt zelfs hun social media.

Wanneer het telefoonnetwerk plat ligt, gebeuren er significant minder ongelukken. Dit bleek toen in Dubai het telefoonverkeer voor een aantal dagen plat lag. In die dagen gebeurden er 20 procent minder ongelukken. Automobilisten die hun telefoon achter het stuur gebruiken hebben minder controle, ervaren een hogere mentale belasting en hebben minder aandacht voor relevante visuele informatie. Ook wordt hun reactietijd aanzienlijk langer. Dingen zoals gladheid van de weg vallen minder op. 

Ook remmen bestuurders die aan het bellen zijn later in een gevaarlijke situatie. Wanneer iemand op social media zit of sms’t reageert hij 30 procent later op een gevaarlijke situatie. Ook zien mensen visuele informatie over het hoofd, veranderingen worden minder goed opgemerkt. En ook als er wel handsfree gebeld wordt is niet de hele aandacht bij de weg, wat nog steeds gevaarlijk kan zijn. 

De gevaren van telefoongebruik in de auto kwamen Loes duur te staan. UnitedConsumers sprak met haar over de gevolgen.

Categorie:
Provincie: