donderdag, 22. maart 2018 - 9:09

ANWB druk met winterzonvakanties

ANWB druk met winterzonvakanties
Foto: fbf
Den Haag

De ANWB Alarmcentrale heeft het de laatste maanden aanzienlijk drukker met hulp aan vakantiegangers op zonnige bestemmingen. Het aantal hulpverleningen is ten opzichte van de vorige winterperiode met 10 % gestegen tot zo’n 5500. De landen waar de meeste hulpvragen vandaan komen zijn: Spanje, Turkije, Thailand, Verenigde Staten en Indonesië.

Ook winterzonbestemming Portugal is goed vertegenwoordigd in de cijfers maar valt net buiten de top vijf. Wat opvalt is dat er steeds meer meldingen zijn vanuit Marokko. Niet alleen van vakantiegangers met roots in dat land, maar ook vakantiegangers die het land voor het eerst ontdekken. Ook signaleert de Alarmcentrale dat de nieuwe generatie ouderen niet overwintert aan de Spaanse costa’s maar steeds vaker voor Indonesië of Thailand kiest.

Bij de vele en uiteenlopende diagnoses van hulpvragers met een wat oudere leeftijd ziet de ANWB onder meer longontstekingen en hartproblemen. Maar patiënten die in coma liggen, waarbij tumoren zijn gevonden of vakantiegangers met een herseninfarct.

Net als de hulpvragen zijn ook repatriëringen ingewikkelder dan in de zomer of op andere momenten in het jaar. Dit onder meer door de medische aanpassingen op de vlucht naar huis zoals begeleiding door een arts, ‘zuurstof’ op de vlucht of liggend vervoer.