zondag, 7. februari 2016 - 14:46 Update: 07-02-2016 14:50

Ajax wint klassieker tegen Feyenoord

Amsterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis de Klassieker tegen Feyenoord gewonnen. Het werd 2-1 door doelpunten van Amin Younes en Riechedly Bazoer, die de openingstreffer van Jens Toornstra ongedaan maakten.

Aantrekkelijk

De wedstrijd was vanaf het begin aan aantrekkelijk, Lasse Schöne pakte al snel een gele kaart om een Rotterdamse uitbraak in de kiem te smoren. Binnen tien minuten moest Jaïro Riedewald echter de strijd staken nadat hij zijn been te ver strekte. Vervanger Nick Viergever stond koud in het veld of Feyenoord kwam op voorsprong. Tonny Vilhena legde af op Toornstra, die niet zozeer hard maar wel heel precies afwerkte: 0-1.

Lang kon de ploeg van Giovanni van Bronckhorst echter niet van de stand genieten. Younes zette een knappe solo in en rondde die fraai af in de verre hoek. Feyenoord was echter niet uit het veld geslagen, inzetten van Sven van Beek en Vilhena werden door Ajax' verdediging met moeite gepareerd, waarna Schöne een kopbal van Van Beek van de lijn veegde. In de tussentijd bezorgde een te korte terugspeelbal van Eric Botteghin Anwar el Ghazi een grote kans, maar knap werk van Kenneth Vermeer voorkwam een treffer.

Strafschop Aajax

De rest van de eerste helft leverde niet zoveel grote kansen op, maar door het hoge tempo bleef het een alleszins boeiende wedstrijd. Na de pauze was de ontmoeting minder spectaculair, het duurde een kwartier voordat de pot weer ontbrandde. Dat gebeurde wel op weergaloze wijze: Bazoer ramde de bal vanaf ruim twintig meter achter een kansloze Vermeer. Even later kreeg Ajax een strafschop toen Davy Klaassen door diezelfde Vermeer werd neergehaald.

Zesde verloren wedstrijd op rij ​Feyenoord

De Feyenoorddoelman had geluk dat Klaassen niet in staat leek te scoren en kwam er daardoor met geel af. Vanaf elf meter schoot Nemanja Gudelj de bal huizenhoog over. Om toch nog iets te forceren werden Michiel Kramer en Eljero Elia twintig minuten voor tijd gebracht, dat leverde echter amper gevaar op. Zodoende hield Ajax de voorsprong vast tot het einde en scherpt Feyenoord haar eigen negatieve record aan: het is de zesde keer op rij dat er verloren wordt in de competitie.

Door de overwinning is Ajax tenminste een paar uur koploper van de Eredivisie. PSV moet later op de zondagmiddag winnen bij FC Utrecht om de leiderspositie weer over te nemen. Feyenoord is door deze zesde nederlaag op rij de derde plaats kwijtgeraakt aan Heracles Almelo, maar als NEC wint springen zij ook over de Rotterdammers heen in de stand.