zondag, 21. februari 2016 - 18:04

Ajax boekt zakelijke overwinning op Excelsior

Amsterdam

(ELF-Voetbal/Blikopnieuws) Ajax heeft zondagmiddag in de eigen Amsterdam ArenA met 3-0 gewonnen van Excelsior. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, was er van sprankelend spel geen sprake bij de thuisploeg.

Ajax begon tegen Excelsior met een driemansverdediging. Door de blessures van Jaïro Riedewald en de schorsing van Mike van de Hoorn, zat Frank de Boer niet zo ruim in de verdedigers en besloot daarom met Nick Viergever als centrale verdediger te starten. Ajax had het lastig in de eerste helft. Het tempo lag veel te laag en het verdedigend ingestelde Excelsior had geen moeite om de verdediging dicht te houden.

De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor de bezoekers. Stanley Elbers schoot in kansrijke positie voorlangs. Ajax daarentegen wist alleen met afstandsschoten gevaarlijk te worden. Na een half uur spelen ging het tempo omhoog en dat resulteerde gelijk in twee grote kansen, maar zowel Amin Younes als Davy Klaassen wisten een voorzet van Anwar El Ghazi niet tot doelpunt te verwerken. De ban werd in de 41ste minuut gebroken door de tot dan aan toe onzichtbare Arkadiusz Milik. De Pool zette de goal helemaal alleen op en rondde prachtig af in de verre hoek.

Ajax had in de tweede helft tien minuten nodig om weer hetzelfde niveau op te pakken zoals aan het einde van de tweede helft. In de 55ste minuut was het opnieuw Milik die werd weggestuurd en wederom met zijn dodelijke linker de bal in de verre hoek wist te krijgen. Na de 2-0 voorsprong ging het tempo weer omlaag. Op een paar hoogstandjes na van Riechedly Bazoer en het debuut van Robert Murić viel er na de 2-0 weinig meer te genieten. Vijf minuten voor tijd liet de debutant zich ook gelijk zien. Murić zette een aanval zelf op, kreeg de bal na een één-twee terug en legde keurig af op Davy Klaassen, die de uitslag op 3-0 bepaalde. Ajax wint met een zakelijke uitslag van Excelsior en blijft in het spoor van PSV, dat eerder het weekend met 2-0 won van Heracles Almelo. Excelsior blijft steken op de zestiende plaats.