zondag, 3. april 2016 - 21:45

Ajax eert Cruyff en wint simpel van PEC Zwolle

Amsterdam

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Ajax heeft zondag in de eigen ArenA geen moeite gekend met PEC Zwolle. De Amsterdammers bereikten de eindstand al binnen 45 minuten (3-0), in een wedstrijd die in het teken stond van het overlijden van Johan Cruyff.

Na een indrukwekkende minuut stilte, mocht het publiek al binnen twee minuten applaudisseren. Nick Viergever bediende Lasse Schöne met een afgemeten voorzet en de Deen kopte fraai raak. Ajax zat op rozen en PEC Zwolle leek nog onder de indruk te zijn van de hele entourage in Amsterdam.

Ajax gunde het initiatief hierna weliswaar aan de bezoekers, maar die wisten amper wat te creëren. Wanneer Ajax het tempo opschroef, werd er meteen gescoord. Riechedly Bazoer gaf de bal laag voor op Arek Milik, die van dichtbij binnen kon tikken. Het was alweer de zesde wedstrijd op rij waarin de Pool wist te scoren.

Niet veel later maakte Milik zijn tweede van de dag en alweer zijn achttiende treffer dit seizoen. Mitchell Dijks zag zijn ploeggenoot helemaal vrij staan en de aanvaller schoot met zijn linker snoeihard in de verre hoek. Mickey van der Hart was kansloos, net als heel PEC. De ploeg had verder in de problemen kunnen komen, maar Milik raakte vlak voor de pauze nog de lat.

Ook na rust was PEC Zwolle niet bij machte om het Ajax lastig te maken. Ajax liet de teugels vieren en kon de wedstrijd rustig uitspelen. Frank de Boer kon zelfs al snel Davy Klaassen en Riechedly Bazoer wisselen, met het oog op de komende wedstrijden. Ook na de wissels gebeurde er weinig meer in de ArenA. Ajax kreeg nog één kansje via Milik, maar die kopte net naast.

Door de overwinning is Ajax opnieuw koploper in de Eredivisie. Met nog vijf duels te gaan is de race om het kampioenschap nog altijd heel spannend. PSV hijgt in de nek met twee punten achterstand. PEC Zwolle zakt een plekje op de ranglijst van de achtste naar de negende plaats.