dinsdag, 12. april 2016 - 11:48 Update: 12-04-2016 11:59

Sparta weer terug in Eredivisie

Rotterdam

(ElfVoetbal) Sparta Rotterdam is maandagavond kampioen geworden van de Jupiler League. In eigen huis werd met 3-1 gewonnen van Jong Ajax. Hierdoor mag de ploeg van coach Alex Pastoor volgend jaar weer uitkomen in de Eredivisie.

De Kasteelheren begonnen het kampioensduel zoals gewenst. Al na acht minuten bracht Loris Brogno met zijn zestiende doelpunt van het seizoen Sparta op voorsprong: 1-0. De Belgische linksbuiten deed dit van dichtbij op aangeven van Paco van Moorsel. De Rotterdammers hadden de controle en kenden behoudens een gevaarlijke vrije trap van Leeroy Owusu weinig moeite met Jong Ajax.

A-spelers als Donny van de Beek, Viktor Fischer en Daley Sinkgraven brachten de jeugdige Ajacieden niet naar een hoger niveau op het Kasteel. Jong Ajax was slordig en kwam niet in het vertrouwde spel. Tien minuutjes voor rust bracht Django Warmerdam zijn ploeg zelfs in de problemen. In het eigen strafschopgebied probeerde de verdediger twee Sparta-aanvallers uit te spelen. Doelman André Onana kon uiteindelijk met veel moeite de bal verwerken. Ook na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Jong Ajax was niet bij machten om het Spartaanse feestje te verpesten.

Sparta voetbalde daarentegen professioneel en ging rustig op jacht naar een tweede doelpunt. Mogelijkheden waren er met name voor Thomas Verhaar. De topscorer zag zijn pogingen echter gered worden door doelman Onana en de rug van Van de Beek. Een kleine twintig minuten voor tijd scoorde Sinkgraven uit het niets de gevreesde gelijkmaker. Van grote afstand schoot de middenvelder de bal in de verre hoek achter doelman Roy Kortsmit: 1-1.

Sparta wilde niet voor de derde keer op rij een feestje uitstellen. Door een geweldig slotoffensief werd de titel alsnog behaald. Aanvoerder Michel Breuer was verantwoordelijk voor de 2-1 vanuit de rebound en invaller Sherjill MacDonald maakte het feest compleet na een mooie stift: 3-1. De assist van Roland Bergkamp was minstens zo mooi. Door de late winst is Sparta kampioen en zien we ze volgend jaar terug op het hoogste niveau.