zondag, 3. juli 2016 - 0:07 Update: 03-07-2016 0:12

Duitsland velt Italië na zenuwslopende penaltyserie

Parijs

ElfVoetbal- Duitsland heeft zich vanaf de strafschopstip geplaatst voor de halve finales van het EK-voetbal in Frankrijk. Na een tactisch schouwspel, waarin beide ploegen tot weinig kansen kwamen, was de formatie van Joachim Löw de meest gelukkige: 1-1 (6-5 na strafschoppen). Voor Italië zit de Europese eindronde er nu op.

Alvorens kon worden afgetrapt voor de derde kwartfinale van het EK 2016 werd er een minuut geapplaudisseerd ter nagedachtenis van de slachtoffers van het gijzelingsdrama in Dhaka. Onder de doden bevonden zich Italianen. Nadat scheidsrechter Viktor Kassai vervolgens het eerste fluitsignaal liet klinken, was direct zichtbaar dat Duitsland zich tactisch had aangepast aan de Italianen. Die Mannschaft speelde op het eerste gezicht met drie man achterin (Höwedes, Boateng en Hummels).

Gezapige eerste helft

Duitsland had de controle in de eerste minuten, maar omdat Italië vanuit een gesloten organisatie speelde kwam het niet tot kansen. La Squadra Azzurra probeerde er razendsnel uit te komen vanuit de omschakeling, maar meer dan hoekschoppen leverde dat niet op. Na een klein kwartier stond Giorgio Chiellini op de voet van Sami Khedira, diens clubgenoot bij Juventus. Gevolg hiervan was dat Khedira niet verder kon. Bastian Schweinsteiger loste hem af en nam de aanvoerdersband tot zich.

Na twintig minuten viel er behoudens enkele corners weinig noemenswaardig te vermelden over de kwartfinale. Opleving ontstond er na een half uur, toen Schweinsteiger de bal in het doel van keeper Gianluigi Buffon kopte. Echter, de treffer werd afgekeurd vanwege een duw tegen Mattia De Sciglio. Italië probeerde het voetbal uit de wedstrijd te halen en Duitsland had daar moeite mee. Op een sluwe voorzet van Emanuele Giaccherini na was het qua amusement een verloren eerste bedrijf.

Meer kansen en twee doelpunten

In de rust werden door beide landen geen wissels doorgevoerd. De verwachting was dan ook dat er weinig aan het spelbeeld zou veranderen. Dat was echter niet zo. Acht minuten na de theepauze had Thomas Müller de 1-0 op zijn schoen. Een snoeihard schot met links was Buffon te machtig, maar de Italianen hadden het geluk aan hun zijde. Met een uiterste krachtsinspanning kon Alessandro Florenzi de bal alsnog uit het doel halen. Daar had hij wel het puntje van zijn schoen voor nodig.

In een tijdsbestek van drie minuten kregen Stefano Sturaro, De Sciglio en Marco Parolo een gele kaart. Een teken aan de wand dat de Italianen het benauwd kregen. Nog geen tien minuten later moest de formatie van bondscoach Antonio Conte zich gewonnen geven. Mario Gomez speelde de bal geniaal door op Jonas Hector, wiens voorzet fortuinlijk voor de voeten van Mesut Özil belandde. Voor Özil was het een koud kunstje om de Italianen met een intikker in rouw te dompelen: 1-0.

Italië kreeg Duitsland daarna niet meer uit het zadel. Gomez, die later in dit knock outduel zou worden vervangen met op het oog een spierblessure, was zelfs dicht bij een margeverdubbeling. Geheel vrijstaand probeerde de Duitse spits met een hak Buffon te verschalken, maar een schitterende reflex van de 38-jarige doelman voorkwam de 2-0. Graziano Pellè was een kwartier voor tijd dichtbij een gelijkmaker, maar zijn schot raasde net over het doel van Manuel Neuer.