vrijdag, 21. oktober 2016 - 22:31 Update: 21-10-2016 22:33

PEC Zwolle verlaat laatste plaats na cruciale zege op Excelsior

Zwolle

(ElfVoetbal) PEC Zwolle heeft op bezoek bij Excelsior een cruciale zege geboekt in de Eredivisie (2-0). In een zeer matig duel waren treffers van Queensy Menig en Django Warmerdam na de pauze genoeg voor de drie punten, waardoor de ploeg van trainer Ron Jans de laatste plaats verlaat en aansluiting vindt met de Rotterdamse tegenstander.

Voor de toeschouwers viel er voor de pauze weinig te genieten op Woudestein. Een hakbal van Youness Mokhtar was een van de weinige kansjes in het eerste half uur, waarna Jurgen Mattheij met een kopbal voor het eerste gevaar zorgde namens Excelsior.

Toch vond niemand het erg dat arbiter Allard Lindhout een einde maakte aan de eerste helft. Minder dan de eerste 45 minuten kon het spel namelijk bijna niet worden na de pauze.

Dat bleek ook, want drie minuten na de hervatting viel er al meer te genieten dan in het hele eerste bedrijf. Op aangeven van Youness Mokhtar kon Menig, hij kreeg van trainer Ron Jans de voorkeur boven Anass Achahbar in de aanval, de openingstreffer binnenwerken: 1-0.

Dus ging Excelsior vol in de aanval op jacht naar de gelijkmaker. Na een afgeslagen vrije trap van Luigi Bruins kwam de bal terecht bij Ryan Koolwijk die de bal op het oog vrij kon inschieten, maar ook zijn inzet werd op het laatste moment nog geblokt door de Zwolse achterhoede.

Toch bleef de thuisploeg opponent PEC Zwolle vol onder druk zetten. Tot hele kansen leidde het echter niet. Wel kon Fredy Ribeiro op vijf meter uit de draai uithalen, maar zijn poging - die overigens door doelman Mickey van der Hart uit de goal werd gehouden - werd afgekeurd vanwege een vermeende overtreding van Koolwijk, die de bal verlengde.

Waar Excelsior probeerde aan te zetten, was de grootste kans juist voor doelpuntenmaker Menig. Zijn inzet tien minuten voor tijd ging echter nét naast het doel, waarna de aanvaller ook meteen kon plaatsnemen op de bank. Achahbar kwam hem vervangen. Vanaf daar zag Menig hoe ploeggenoot Warmerdam, net als tegen FC Twente vorige week, de tweede treffer van PEC Zwolle binnenschoot. Na een knappe rush waarmee hij drie verdedigers afschudde, liet hij ook keeper Tom Muyters knap kansloos (0-2).

Dus is PEC Zwolle drie duels op rij ongeslagen en verlaat het door die reeks de laatste plaats in de Eredivisie. Door de drie punten stijgen ze ook meteen naar de elfde plaats in de Eredivisie met negen punten, een positie die ze overigens nog wel moeten delen met FC Utrecht en NEC. Daarmee komen ze ook akelig dicht in de buurt van tegenstander Excelsior, dat met tien punten nog even mag genieten van de negende plaats. Na dit speelweekend wacht voor hen waarschijnlijk echter ook het rechterrijtje.