zondag, 23. oktober 2016 - 15:47

NEC pakt in slotfase alsnog zwaarbevochten punt in hectische derby

(ELF-Voetball/BlikopNieuws) In de Gelderse derby stond één kenmerk voorop: hectiek. Toen de rookwolken waren opgetrokken, hadden zowel NEC als Vitesse een punt. Uitgerekend Navarone Foor bracht de gasten aan de leiding. Net voor tijd maakte Dario Dumic de gelijkmaker.

De Gelderse derby ontpopte zich opnieuw tot een duel waar alles in zat. De opkomst met veel vuurwerk, prachtige tifo-acties en confetti, een wedstrijd met veel opstootjes en pittige overtredingen, een staking van enkele minuten en weinig goed voetbal. Ook werd Navarone Foor volgens verwachting flink uitgeloten en vormde hij het doelwit van menig spreekkoor. In de 64e minuut moest scheidsrechter Pol van Boekel noodgedwongen ingrijpen, nadat Vitesse het nemen van een corner onmogelijk werd gemaakt. Naast vele bekers bier kwam er naar verluidt ook een stoeltje naar beneden. Net voor rust brak er op de tribune ook al een knokpartij uit, waarbij vier vermeende Vitesse-fans in een NEC-vak hardhandig werden verwijderd.

Het duel zelf lag ook herhaaldelijk stil en dat leidde tot slechts weinig kansen van beide kanten. Vitesse leek de score in de tiende minuut open te breken, nadat Ricky van Wolfswinkel een prachtig steekpassje van Milot Rashica afrondde met een prachtige stift. Acht minuten later eindigde een schot van Mohamed Rayhi, die opnieuw in de basis mocht beginnen, in de handen van Eloy Room. De Vitesse-doelman zal niet helemaal uitgerust aan de aftrap zijn verschenen, nadat NEC-fans afgelopen nacht een duizendklapper voor zijn woning afstaken.

Weer twee minunten later schoot Julian von Haacke voorlangs, waarna Vitesse steeds beter in de wedstrijd kwam. Dat resulteerde in de 38e minuut in de 0-1. De bezoekers sloegen toen keihard toe in de omschakeling. Ricky van Wolfswinkel vertrok van eigen helft met de bal en legde het leder na een lange sprint keurig af op Navarone Foor. Uitgerekend de oud-NEC'er controleerde handig en passeerde doelmam Joris Delle met een laag geplaatste bal.

Vitesse leek in de voorlaatste minuut van het eerste bedrijf zelfs de score te verdubbelen. Na een actie over de rechterkant was Rashica niet zelfzuchtig. Hij legde de bal naar binnen op Lewis Baker. De Chelsea-huurling schoot de bal naast. Na rust ging de strijd aan beide kanten hevig verder. Al bleef het aantal kansen in de hectiek schaars. Rashica noteerde een schot en NEC-doelman Joris Delle greep twee keer in na een corner.

Trainer Peter Hyballa van NEC gooide in de slotfase de tactiek op het bekende alles of niets. Met Quincy Owusu-Abeyie als vierde aanvaller werd getracht de gelijkmaker te forceren. Invaller Taiwo Awoniyi joeg de bal nog over. In de voorlaatste minuut viel toch nog de gelijkmaker. Een corner werd door Dario Dumic op doel geschoten. Awoniyi, die de bal wellicht nog licht toucheerde, stond voor doelman Room die daardoor te laat reageerde.

In de vijfde minuut van de extra tijd leek Lewis Baker alsnog de 1-2 aan te tekenen. Hij tikte binnen uit een rebound na een schot van Ricky van Wolfswinkel, maar hij stond blijkbaar buitenspel. Het bleef daardoor 1-1. NEC heeft nu tien punten veroverd uit tien duels. Vitesse heeft er vijftien.