zondag, 29. mei 2016 - 9:05 Update: 31-05-2016 17:30

ISS uitgebreid met opblaasbare extra kamer

'Ballonkamer' ISS toch nog succesvol opgeblazen
Foto: NASA
Verenigde Staten

NASA is er uiteindelijk toch in geslaagd om de extra kamer voor het ruimtestation ISS volledig op te blazen. Dit meldt NASA zondag.

De poging, om de zogenaamde Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) opnieuw op te blazen, werd vannacht om 04.34 EDT voor de tweede keer gestart. De acht tanks gevuld met lucht konden dit keer wel de ballonkamer volledig opblazen. 

10 minuten

Uiteindelijk was het klusje nu zelfs binnen tien minuten geklaard want om 04.44 uur was de druk in de opblaasbare ballonkamer gelijk met die van het ruimtestation ISS. Om er zeker van te zijn dat er geen lekkages zijn zal er eerst een langdurige test van een week volgen voordat er astronauten de kamer mogen betreden. 

Jeff Williams als eerste

Nadat er na deze week geen lekkages zijn opgetreden zal in de BEAM zal de toegang tot de kamer voor het eerst worden geopend en zal NASA astronaut Jeff Williams voor het eerst de BEAM betreden.

Opgevouwen

De BEAM-module is in opgevouwen toestand iets meer dan 2,40 meter lang en iets minder dan 2,70 meter in diameter. In opgeblazen toestand is BEAM meer dan 4,50 meter lang en ongeveer 3,65 meter in diameter met een inhoud van ongeveer 25 kubieke meter van de bewoonbaar volume. Op aarde weegt het gevaarte ongeveer 1360 kilogram.

Samenwerking met industrie

BEAM is een voorbeeld van NASA's inspanningen voor de samenwerking met de industrie om de groei van het commerciële gebruik van de ruimtevaart mogelijk te maken. Het project wordt mede gesponsord door Advanced Exploration Systems Division NASA's en Bigelow Aerospace.

Minder ruimte in beslag

Expandable habitats zijn ontworpen om minder ruimte innemen op een ruimteschip, maar zorgen voor een grotere volume voor het leven en werken in de ruimte. Deze eerste test van een uitbreidbaar module zal de onderzoekers in staat stellen om te meten hoe goed het expandable leefgebied presteert en in het bijzonder, hoe goed het beschermt tegen zonnestraling, ruimtepuin en de extreme temperaturen van de ruimte.

Categorie: