vrijdag, 23. september 2016 - 13:09 Update: 23-09-2016 14:57

'Liegen dat het gedrukt staat' rond 25-ste levensjaar, daarna steeds lastiger

Nederlander wint LG-Nobelprijs met leugenonderzoek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Vannacht zijn in Amerika aan de Harvard Universiteit de lg Nobelprijzen, de parodie op de echte Nobelprijs, uitgereikt.

Lieggedrag

De Nederlander Bruno Verschuere, universitair hoofddocent Forensische psychologie aan de UvA, won samen met zijn collega's uit België en Verenigde Staten, de prijs in de categorie Psychology met het onderzoek waarin meer dan duizend mensen werd gevraagd eerlijk te zijn over hun lieggedrag. 

Met een één minuut durende acceptance-speech nam Verschuere de prijs in ontvangst uit naam van het onderzoeksteam. De uitreikingsceremonie vond plaats in het Sanders Theatre van Harvard University (VS).

De Ig Nobelprijzen worden een week vóór de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars uitgereikt in tien categorieën. Het gaat om onderzoeken waar je in eerste instantie om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. Een echte Nobelprijswinnaar reikt de prijs uit.

Is een computer een dier?

Verschuere en zijn collega’s ontdekten dat jongvolwassenen het vaakst liegen en daarnaast ook nog eens de beste leugenaars zijn. Kinderen en ouderen liegen het minst vaak en zijn ook de slechtste leugenaars. 

Verschuere en collega’s deden hun onderzoek onder ruim duizend bezoekers van NEMO tussen de 6 en de 77 jaar oud. De deelnemers werd gevraagd toe te geven hoe vaak ze liegen en ook moesten ze zo snel mogelijk antwoord geven op eenvoudige vragen, bijvoorbeeld ‘Is een iglo van steen?’ of ‘Is een computer een dier?’. 

Een kleur op het scherm gaf aan of ze moesten liegen of de waarheid spreken. De test liet zien dat we tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar steeds beter worden in liegen en het daarna juist steeds moeilijker wordt. Hun onderzoek werd vorig jaar gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Psychologica.

Paradoxaal

‘Ik vind het wel passend dat ik met mijn leugenonderzoek een nep-Nobelprijs krijg’, laat Verschuere vanuit de VS weten. ‘Ik was aanvankelijk ook erg sceptisch over de methode, het is natuurlijk paradoxaal om leugenaars te vragen eerlijk te zijn, maar tot mijn verbazing vonden we in verder onderzoek dat veel leugenaars eerlijk zijn over hun leugenachtig gedrag.’