vrijdag, 30. september 2016 - 14:34 Update: 01-10-2016 9:31

Het onvermijdbare einde van Rosetta

Rosetta-sonde te pletter geslagen op Komeet, 'mission completed'
Foto: ESA/ATG medialab
Noordwijk

Vrijdag is ESA's Rosetta-sonde te pletter geslagen op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko nadat het deze twee jaar lang heeft onderzocht. Dit heeft ESA vrijdag bekendgemaakt.

Reis van 10 jaar

Na een reis van tien jaar arriveerde 'kometenjager' Rosetta op 6 augustus 2014 bij 67P. Drie maanden later daalde Rosetta's Philae-lander af naar het oppervlak van de komeet.

De afgelopen twee jaar vloog Rosetta met 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko mee door de ruimte om wetenschappelijke informatie te verzamelen. Zo keek de kometenjager onder andere wat er met 67P gebeurde terwijl hij dichterbij de zon kwam en verder opwarmde.

Energie

Omdat de komeet en Rosetta zich steeds verder van de zon vandaan bewoog kon het steeds minder energie met zijn zonnepanelen opwekken. Als laatste onderdeel van de missie ging de sonde nu Philae achterna: hij daalde af naar het oppervlak van 67P en sloeg daar te pletter.

Paar uur eerder

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kreeg het laatste signaal van Rosetta vandaag rond 13.30 uur binnen. De sonde had in werkelijkheid zijn reis naar het oppervlak van de komeet donderdagavond Nederlandse tijd al afgerond. Vanwege de afstand duurde het enkele uren voordat het laatste signaal de aarde bereikte.

Laatste metingen en foto's

Tijdens de laatste uren van zijn missie heeft Rosetta nog unieke metingen verricht, waarbij onder andere gas en stof dat zich dicht bij het oppervlak van de komeet bevindt gemeten werd. Ook maakte de sonde tijdens zijn afdaling zijn laatste foto's van de komeet.

Categorie:
Provincie: