vrijdag, 2. december 2016 - 9:09 Update: 02-12-2016 12:21

'Kleuters houden van de tablet, maar lezen liever op papier'

'Kleuters houden van de tablet, maar lezen liever op papier'
Foto: fbf
Leuven

79% van de kinderen, tussen de 2 en de 6 jaar, mag een tablet gebruiken en ze doen dit vooral om spelletjes te spelen. Slechts 29% van de kinderen gebruikt de tablet om een digitaal boek te lezen of bekijken. Dit terwijl 97% van de kleuters wel met papieren boekjes aan de slag gaat.

Dat blijkt uit onderzoek van professor Jan Van Coillie en Mariet Raedts van de KU Leuven, Campus Brussel bij 700 Vlaamse gezinnen naar het digitale mediagebruik van hun kinderen.

Het onderzoek peilde naar het mediagebruik van kinderen, de rol van de ouders daarbij en het (voor)leesgedrag uit papieren of digitale boeken. De wetenschappers vonden dat 4 op de 10 kinderen voor hun derde verjaardag met een tablet aan de slag gaan. Voor hun zesde verjaardag kent 79% van de kinderen de tablet. Dit toestel is daarmee veruit het populairste digitale medium, smartphone (53%) en laptop (48%) vullen de top 3 aan.

Spelletjes

65% van de kleuters gebruikt de digitale media om spelletjes te spelen, 51% kijkt naar filmpjes op YouTube en 48% kleurt plaatjes. Jongens blijken vaker te gamen dan meisjes. De kleuters gebruiken de tablet vooral in het weekend en jongens spelen er ook langer mee dan meisjes. Kinderen uit gezinnen met een lagere sociaal-economische status (SES) besteden beduidend meer tijd aan digitale media, in het weekend tot drie keer meer dan kinderen uit gezinnen met een hogere SES (29% versus 9%).

Professor Van Coillie: “9 op de 10 ouders van wie de kinderen digitale media mogen gebruiken, controleren dit gebruik op één of andere manier. Het gaat dan vooral om welke toestellen het kind gebruikt, hoe lang het ermee bezig mag zijn en wanneer.” Kleuters mogen het vaakst alleen spelen met de tablet (1 op 4 kinderen). Hoe jonger de kinderen, hoe minder ze de digitale media mogen gebruiken en hoe beter ze daarbij worden begeleid door hun ouders.

Eerst op papier

Wanneer de onderzoekers gingen kijken naar de concurrentie tussen tablet en papier als het gaat om boeken lezen, bleken papieren boeken veruit het populairst. 99% van de kinderen kwam al in contact met papieren boeken, maar slechts 49% las of bekeek ook al eens een digitaal boek. Mariet Raedts: “De kinderen lezen niet alleen minder vaak digitale boeken, ze komen er ook pas veel later mee in contact. De meeste kleuters bekijken tijdens hun eerste levensjaar enkel papieren boeken, een digitaal boek wordt vaak pas na de tweede verjaardag geïntroduceerd.” Van de kinderen die beide varianten kennen, hebben 3 op de 4 een uitgesproken voorkeur voor de papieren boeken. Ouders zien de digitale media vooral als concurrent voor het gewone spelen. “Mijn oudste is bijna verslaafd aan de tablet, terwijl mijn andere kinderen liever buiten spelen”, zegt één van de bevraagde ouders.

Categorie:
Provincie: