maandag, 12. september 2005 - 17:20

24% is wel eens Wereldkampioen geweest

Amsterdam

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking is wel eens wereldkampioen of ergens de beste in geweest. Dit blijkt uit onderzoek van Marketresponse in opdracht van Calvé Pindakaas. Waar een klein land groot in kan zijn! In alle gevallen gaat het niet om officiële sporten, maar om zelfbedachte spelletjes: stoepranden met je ogen dicht, achteruit naar school lopen of op de fiets zo lang mogelijk vaart houden zonder te trappen.

Het onderzoek laat zien dat zowel kinderen als volwassenen dit soort spelletjes spelen en herkennen. Calvé Pindakaas werd hierdoor geïnspireerd bij het maken van een nieuwe tv-commercial. Hierin gaat een jongetje al voetballend naar school en raakt met een bal alleen groene dingen (gras,prullenbakken, containers).

De hele weg naar school niet één keer op de lijntjes van de stoep lopen. Bij het oversteken alleen op de witte stukken zebra stappen. Bijna de helft van de Nederlanders noemt dit soort zelfbedachte spelletjes als meest gespeeld. Daarna komen op een gedeelde tweede plaats spelletjes waarin kinderen iets tellen of onthouden en waarin zij ergens eerder zijn of iets eerder zien dan iemand anders (21%). Dingen aanraken waar je voorbijkwam, staat met 4% op plek drie. Favoriete spelletjes van nu zijn vrijwel gelijk aan die van ouders en grootouders.

29% van de kinderen voelt zich wereldkampioen of gewoonweg de beste bij een gewonnen spelletje. Jongens zijn hier wat minder bescheiden in dan meisjes (33% tegen 24%). Alle ouders die meewerkten aan het onderzoek herkennen de speelfantasie bij hun kinderen. Zelf speelden de meeste volwassen respondenten van het Calvé-onderzoek dit soort spelletjes vroeger ook wel, maar nu niet meer. Echter 25% aan de volwassenen tot en met 55 jaar geeft aan dit soort spelletjes nog steeds te doen!

Na hun prestatie van 'wereldformaat' volgt er bij de 'wereldkampioen' een brede glimlach, een sprong in de lucht of een uitroep ('Yes!'). Al zijn meisjes wat bescheidener in het zichzelf als beste uitroepen, op juichgebied gaan ze meer los dan jongens. Die juist weer eerder vinden dat ze ergens de beste in zijn. Jongens en mannen blijken meer 'stille juichers' te zijn: in hun hoofd of in gedachten wordt er een klein feestje gevierd. ©BON
Provincie:
Tag(s):