zondag, 2. januari 2005 - 18:50

29 Gewonden Thailand terug in Nederland

Met een KDC 10 van de Koninklijke Luchtmacht zijn in de nieuwjaarsnacht rond 02.45h de eerste 30 gewonden en 8 begeleidende familieleden uit Thailand (Bangkok en Phuket) geland op Vliegbasis Eindhoven. De reis op initiatief van de ANWB, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. (C) fbf.nl-Peter van den Oetelaar

Van de groep van 30 werden 13 patiënten liggend vervoerd, waaronder 1 Duitser.
17 gewonden konde lopend het vliegtuig verlaten.
De reis, die 12 uur duurde, is voorspoedig verlopen ondanks het feit dat onderweg door het team van 3 meereizende artsen/specialisten en een groot aantal verpleegkundigen twee noodzakelijke operaties zijn uitgevoerd. In het vliegtuig was daarvoor de nodige apparatuur en ruimte aanwezig. Na aankomst werden de gewonden met taxi’s en een groot aantal ambulances vervoerd naar het calamiteitenhospitaal te Utrecht. Daar volgde een uitgebreide screening en een quarantaine van 3 dagen, dit i.v.m. het risico op besmetting met de MRSA-bacterie.

Bij aankomst in Eindhoven werden de gewonden door Premier Balkenende en Burgemeester Sakkers van Eindhoven verwelkomd. Alleen de Premier werd, op verzoek van de ANWB, in het toestel toegelaten. Aan Blik op Nieuws meldde de Premier dat de sfeer in het vliegtuig bedrukt was. “Dat is ook logisch, wanneer je bedenkt dat velen terug keren met een enorm verdriet vanwege de achterlating van man, vrouw en kind(eren)�. “Het grijpt je aan� sprak de Premier over zijn gevoel. Hij was gekomen om de mensen een hart onder de riem te steken en kreeg de indruk dat de mensen zijn aanwezigheid waardeerden. Balkenende: “Van zeker 30 mensen, die zeker in Thailand zijn of waren is tot op heden nog niets van vernomen�.
Balkenende roept de bevolking dan op om elke inlichting omtrent Nederlanders in de getroffen gebieden in Azië door te geven aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Op deze manier wordt het ministerie geholpen om sneller inzicht te krijgen in het aantal en de identiteit van nog gezochte landgenoten�.

Contact zoeken met verwanten is vaak eenvoudiger per sms dan per telefoon.
Het crisiscentrum is bereikbaar onder nummer +31 (0)70 3487770.
Nederlanders die zich in het crisisgebied bevinden en behoefte hebben aan consulaire hulpverlening kunnen zich wenden tot de Nederlandse ambassade of consulaat in de regio. Nederlanders in Phuket kunnen zich wenden tot een consulair crisisteam, dat is gevestigd in het Local Provincial Office aan Narisorn Road, Phuket Town. (c) Blik op Nieuws
Provincie:
Tag(s):