maandag, 3. oktober 2005 - 15:47

3,2 miljoen euro besparen met merkloze variant

Amsterdam

Cholesterolverlagers en maagzuurremmers zijn de meest gebruikte medicijnen in Nederland. Van hun beproefde merkloze varianten is bekend dat ze dezelfde werking hebben. Menzis verwacht in 2006 3,2 miljoen euro te besparen, alleen al door het voorschrijven van beproefde merkloze cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Menzis vraagt huisartsen om in samenspraak met hun patiënten over te stappen van dure merkmiddelen op de veel goedkopere merkloze variant. Hiervoor doet een huisarts dossieronderzoek om te kijken of een patiënt zonder problemen kan verstappen. Dit kost de huisarts tijd, die hij bij ons kan declareren als een consult.

Het geld dat Menzis bespaart, steekt ze in betere zorg. Zo stimuleren wij onder andere het voorschrijven van cholesterolverlagers aan ouderdomsdiabeten. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat deze middelen standaard horen te worden voorgeschreven aan ouderdomsdiabetes, maar dat dat nog weinig gebeurt. Terwijl daarmee voor deze patiënten het risico op ernstige hart- en vaatziekten en sterfte duidelijk afneemt.

Menzis vraagt huisartsen om in samenspraak met hun patiënten over te stappen van dure merkmiddelen op de veel goedkopere merkloze variant. Hiervoor doet een huisarts dossieronderzoek om te kijken of een patiënt zonder problemen kan overstappen. Dit kost de huisarts tijd, die hij bij ons kan declareren als een consult. De besparing investeert Menzis direct terug in de zorg.

Nee, de maatregel van Menzis is een aanvulling op het landelijke preferentiebeleid. Dit voorjaar maakte Menzis samen met vier andere zorgverzekeraars bekend dat ze voor maagzuurremmers en cholesterolverlagers goedkopere varianten aanwijzen, de zogenaamde 'preferente' middelen. Om de kosten van geneesmiddelen te beheersen, heeft de overheid de zorgverzekeraars de mogelijkheid gegeven voor dit preferentiebeleid.

Tot op vandaag hebben zich 150 huisartsen bij Menzis gemeld om mee te werken aan het voorschrijven van merkloze cholesterolverlagers en maagzuurremmers. ©BON
Provincie:
Tag(s):