woensdag, 26. oktober 2005 - 11:57

500.000 bestelautorijders straks onder bijstandsniveau

Amstelveen

Het voorstel van staatssecretaris Wijn om werknemers met een busje van de zaak een verklaring (van niet privé-gebruik) te geven, lost niets op volgens de belangenorganisatie EVO. Geen enkele bestelautochauffeur krijgt zo’n verklaring en dus gaan 500.000 werknemers er volgend jaar 200 euro per maand netto op achteruit. Velen komen daardoor onder het bijstandniveau.

De staatssecretaris staat een regeling voor ogen waarbij de werknemer die zijn bestelauto niet privé gebruikt, een beschikking aanvraagt bij de Belastingdienst. De werkgever hoeft dan geen bijtelling in te houden. Als achteraf bij controle door de fiscus blijkt dat de werknemer toch privé heeft gereden, wordt de bijtelling bij de werknemer opgehaald.

In de praktijk zal echter geen bestelautochauffeur zo'n beschikking krijgen. Het is voor bestelautorijders een onmogelijke opgave om een sluitende rittenregistratie bij te houden. Voor een beschikking is dat een vereiste. Chauffeurs rijden soms wel veertig ritten op een dag en het zijn mensen die met hun handen werken, geen boekhouders. Fouten zijn er dus altijd en dus leveren bestelautorijders massaal 200 euro per maand netto in. Dit leidt tot grote onrust onder het personeel en enorme ontregeling van het bedrijfsleven.

De verhuizing van de bijtelling naar de loonbelasting brengt ook nog een ander groot probleem met zich mee. Werkgevers gaan namelijk meer premie werknemersverzekeringen betalen bij mensen waar de bijtelling wordt ingehouden, want de bijtelling wordt loon. Dit heeft ook grote gevolgen voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag. Maar denk ook aan huursubsidie. De bestelauto kan ervoor zorgen dat de werknemer die kwijtraakt.

EVO roept de staatssecretaris op met een echte oplossing te komen in plaats van deze fata morgana. De loonbelastingmaatregel moet worden teruggedraaid. Ook moet er een aparte regeling komen voor grijze kentekens die het huidige probleem van de verplichte rittenregistratie oplost.
Categorie:
Tag(s):