maandag, 24. oktober 2005 - 19:34

Acht jongens van 15-24 plegen ruim 40 misdrijven

Stadskanaal

Met de aanhouding van acht jonge inwoners van Stadskanaal (tussen 15 en 24 jaar oud) heeft het crimeteam van de basiseenheid Stadskanaal in samenwerking met de jeugd- en buurtagenten een flink aantal inbraken en diefstallen opgelost. De verdachten werkten in wisselende samenstellingen en pleegden de feiten in het eerste halfjaar van dit jaar. De politie kwam de groep op het spoor door informatie uit andere onderzoeken. Enkele verdachten zijn vaker met de politie in aanraking geweest.

Er zitten er nog drie vast. De andere zijn in afwachting van de strafzaak na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

De inbraken en diefstallen vonden onder meer plaats in Stadskanaal, Nieuw Buinen, Wildervank, Nieuwe Pekela en Slochteren waar de verdachten onder meer crossmotoren (12) en bromfietsen (4) uit schuurtjes meenamen om er vervolgens op te crossen op landerijen en in bospercelen in de omgeving van Stadskanaal. Na het crossen lieten ze de motoren daar achter en gebruikten ze eventueel later nog een keer. Voor een deel zijn de motoren weer terug bezorgd bij de oorspronkelijke eigenaar.

Verder pleegden ze inbraken in kantines van sportverenigingen en in kantoren van enkele bedrijven in de omgeving van Stadskanaal. De opbrengsten bestonden onder meer uit etenswaar, drank, huishoudelijke middelen, gereedschap, telefoons en kantoormateriaal. Deze gestolen spullen werden in enkele gevallen verkocht, maar werden ook gewoon geggegeven aan kennissen. De etenswaar werd meteen verorberd. In totaal zijn er ruim 40 aangiftes bij de groep te brengen. De schade wordt geschat op ruim 50.000 Euro. Diverse goederen zijn tijdens het onderzoek teruggevonden en zijn inmiddels bij de eigenaren weer terug bezorgd. Van een duidelijk motief is niet gebleken. Vermoedelijk ging het voornamelijk om de kick. Er zijn twee helers, respectievelijk uit Stadskanaal en Nieuw Buinen als verdachte gehoord. ©BON
Provincie:
Tag(s):