donderdag, 20. oktober 2005 - 16:08

Actieve vrouw tot 40% minder kans op borstkanker

Amsterdam

Voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het verlagen van het risico op bepaalde soorten kanker. Zo hebben vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks in beweging komen. Ook op latere leeftijd lichamelijk actief worden kan helpen om het risico op borstkanker te verlagen. Dit blijkt uit het rapport 'De rol van lichaamsbeweging bij de preventie van kanker' dat KWF Kankerbestrijding donderdag uitbrengt.

Het rapport geeft een samenvatting van bestaande wetenschappelijke gegevens over het verband tussen lichaamsbeweging en kanker. Bij de conclusies is rekening gehouden met de kwaliteit van de gebruikte onderzoeksmethoden. Voldoende lichaamsbeweging draagt misschien ook bij aan het verlagen van het risico op darmkanker (bij zowel mannen als vrouwen) en baarmoederkanker. Met prostaat- en longkanker is tot nog toe geen relatie gevonden. Over het effect van lichaamsbeweging op andere vormen van kanker is nog te weinig bekend. In het KWF-rapport staat verder dat voldoende beweging positief lijkt uit te pakken voor (ex-)kankerpatiënten. Ze voelen zich minder moe en de kwaliteit van hun leven verbetert erdoor.

Op basis van de conclusies uit het rapport adviseert KWF Kankerbestrijding iedereen, jong en oud, om voldoende te bewegen. Het is nog niet mogelijk precies aan te geven wanneer iemand 'voldoende beweegt', dus hoe vaak per week, hoe lang per keer en hoe intensief, in welke periode van het leven. Zolang hierover nog te weinig bekend is, sluiten we ons aan bij de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Deze norm stelt dat een volwassen persoon zich dagelijks in totaal minimaal een half uur matig intensief lichamelijk moet inspannen om fit te blijven. Bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen, te sporten, te tuinieren of trap te lopen.
Met een gezonde leefstijl kunnen mensen zelf veel doen om het risico op kanker te beperken. Niet alleen door te bewegen. In de eerste plaats kunnen rokers een enorme
gezondheidswinst boeken door te stoppen met roken. Ook een gezond eetpatroon en verstandig zonnen kunnen de kans op bepaalde soorten kanker verkleinen. ©BON
Categorie:
Tag(s):