vrijdag, 30. september 2005 - 9:15

‘ISENGRIMUS’

Kapelle

Een artistiek project waarbij kunstenaars van het Kunstplatform KAPPA uit Kapellen (België) op zoek gingen naar de actualiteitswaarde van het oeuvre van Louis Paul Boon. In de hal van het gemeentehuis in Kapelle (Nederland) brengen beeldende kunstenaars, schrijvers en muzikanten van Kunstplatform Kappa (uit Antwerpen) hun persoonlijk antwoord op de vraag waarom de boeken van Louis Paul Boon ook voor de jongere generaties nog steeds aantrekkelijke literatuur blijft.

Herkennen we onze eigen leefwereld in zijn romans? Is het de grenzeloze bekommernis van Boon voor het menselijk geluk, dat ons aanspreekt? Is het zijn sociaal engagement of bent u, net zoals de schrijver, ook zo iemand die vecht tegen de vooruitgang die altijd maar hoger, verder en sneller wil? Doorheen als deze thema’s loopt één rode draad, een soort oerthema: het menselijk verlangen van alles en nog wat, een verlangen dat vaak nooit tot voltooiing komt. Niet zeuren maar hard werken zijn voor velen onder ons sleutelbegrippen om onze dromen te realiseren. Maar het overkomt iedereen wel eens dat de dingen niet verlopen zoals we ze hadden voorgesteld. Meer dan eens ligt de eigen onhandigheid of onwetendheid aan de basis van onze onvervulde verlangens.

Louis Paul Boon, één van de belangrijkste Vlaamse proza-schrijvers van de 20e eeuw, plaatste deze thematiek centraal in zijn romans. Meer dan vijfentwintig jaar na zijn overlijden herkennen we nog steeds onze eigen leefwereld in zijn verhalen. Boon is een virtuoos verteller die onze dromen tot leven brengt, maar die tegelijkertijd diezelfde dromen onmiddellijk weer aan scherven slaat.

Boon blijft, ook vandaag nog, een veel gelezen auteur en niet zonder reden werd zijn gedachtegoed ook de inspiratiebron voor de leden van kunstenaarscollectief Kappa. Een vereniging die beeldende kunstenaars, schrijvers en muzikanten uit de regio ten noorden van Antwerpen samenbrengt. Hun project kreeg de titel “Isengrimus, een onvervuld verlangen van Louis Paul Boon“. Dit project is van 4 tot en met 28 oktober 2005 te bekijken in het gemeentehuis te Kapelle.

Bij de opening op 7 oktober zal Robbe de Hert, filmmaker uit Antwerpen en verfilmer van de boeken van Louis Paul Boon, aanwezig zijn. De film ‘De Bom’ (1969) zal tevens gedraaid worden met Louis Paul Boon in de hoofdrol.

De expositie is te zien tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en op zaterdag 8 en 15 oktober van 13.00 –16.00 uur.

© BON Gemeente Kapelle
Provincie:
Tag(s):