zondag, 13. maart 2005 - 11:57

Afgewogener rijexamen CBR

Rijswijk

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil een nieuw systeem om cursisten op hun rijvaardigheid te beoordelen. Daarvoor heeft het CBR een verzoek ingediend bij minister Peijs van Verkeer. Dat heeft een woordvoerder van het bureau zondag gezegd. Met het nieuwe systeem wordt het examen opgedeeld in vier aparte stappen, waarbij de cursist drie keer met een examinator rijdt. Hierdoor krijgt de examinator beter inzicht in de rijvaardigheid en kan beter beslissen of de cursist het rijbewijs mag krijgen.

Het CBR heeft Peijs toestemming gevraagd om in het oosten een noordwesten van Nederland proeven te doen met het nieuwe systeem. Bij de eerste van de drie testen zit de examinator naast de cursist, bij de tweede op de achterbank en de derde, net als nu, voorin met de instructeur eventueel op de achterbank. Het CBR hoopt hiermee een ‘meer gestructureerde’ opleiding te bieden.

Vorig jaar is het CBR begonnen met de invoering van het Rijopleiding In Stappen (RIS). Daarbij wordt de opleiding in 39 stappen verdeeld met vier modules, met aan het einde van elke module een toets. Cursisten kunnen daarbij ervoor kiezen één tussentoets te doen.

Het slagingspercentage lag bij deze groep dat het rijbewijs in één keer haalde op 69,4%. Van de ruim 477.000 examenkandidaten die in 2004 slaagde slechts 47,4 %. Met het invoeren van het nieuwe systeem hoopt het CBR het slagingspercentage naar 70% te kunnen brengen.

© BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):