vrijdag, 14. oktober 2005 - 10:37

Afzetting om kerktoren

Wijk bij Duurstede

Vrijdagmorgen zijn om de monumentale toren van de NH-kerk in Wijk bij Duurstede hekken geplaatst. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze hekken uit veiligheidsoverwegingen laten plaatsen. De staat van onderhoud van de toren is namelijk zorgwekkender dan aanvankelijk gedacht en het gevaar bestaat dat loszittende stenen of ornamenten naar beneden vallen.

De Monumentenwacht, die ieder jaar in opdracht van de gemeente een inspectie van de toren uitvoert, had aangeven dat de staat van onderhoud van de toren achteruit is gegaan. Restauratie van de toren stond daarom ook gepland voor 2006. De gemeenteraad heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Er is echter deze zomer een steen uit de toren gevallen. De schade bleef gelukkig beperkt tot materiële schade. Dit voorval is voor het college de reden geweest om vervroegd een meer gedetailleerde inspectie van de toren uit te laten voeren. Afgelopen zaterdag, 8 oktober jl., heeft architectenbureau Delfgou uit Scherpenzeel de inspectie uitgevoerd met behulp van een hoogwerker.

Deze inspectie heeft uitgewezen dat de staat van onderhoud van de toren slechter is dan verondersteld. Door regen en wind zijn de voegen op vlakken steen verweerd en uitgesleten, waardoor enkele stenen los zijn gaan zitten. Ook is er vorstschade aan ornamenten. Het college wil geen enkel risico nemen en heeft daarom besloten om de toren met hekken af te zetten.

Begin december 2005 wordt de toren in de steigers gezet en worden voorbereidingen getroffen voor de restauratie, zoals tekeningen maken en vergunningen aanvragen. Waarschijnlijk kan de restauratie in mei 2006 starten. De toren mag vanaf nu niet meer worden gebruikt. De kerkdiensten en alle plechtigheden in de NH-kerk kunnen gewoon doorgaan. Ook de weekmarkt op woensdagochtend kan gewoon worden gehouden.

Foto Menno Bausch
Provincie:
Tag(s):