donderdag, 15. september 2005 - 6:15

Ajax doet zichzelf tekort in Praag

Hoofdschuddend liep Danny Blind na afloop de catacomben van het stadion binnen. Zijn ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen Sparta Praag en deed zichzelf daarmee veel tekort. Het speelde de Tsjechen met goed positiespel helemaal weg en dwong legio kansen af.

Het euvel is, dat er te weinig scorend vermogen in de Amsterdamse ploeg zit. Daarom mochten de Amsterdammers uiteindelijk niet eens mopperen met het gelijke spel. De gelijkmaker van Wesley Sneijder kwam namelijk pas in blessuretijd tot stand.

Slechts vijf minuten raakte Ajax de controle over de wedstrijd enigszins kwijt. Dat was na een dik uur spelen. In die fase voetbalde Sparta Praag een aantal kleine kansen bij elkaar en scoorde het uiteindelijk ook. Invaller Matusovic nam een afgeslagen corner vol op de wreef en zag de bal keizelhard de kruizing in vliegen. Een totaal onverdiende voorsprong, gezien het spelbeeld. Want vanaf het allereerste fluitsignaal zakten de Tsjechen tot ver op eigen helft terug en gokte het op de counter. Maar door de concentratie aan Ajax-zijde was de thuisploeg zelfs niet tot een tegenaanval in staat. Het zei alles over de suprematie van Ajax, dat via vooral Rosenberg de kansen aaneenreeg.

Pas in blessuretijd kreeg Ajax loon naar werken. Uit de zoveelste aanval was het ditmaal wel raak. Op aangeven van Babel legde de subliem spelende Sneijder als zijn frustratie in zijn rechtervoet. De knal was zo hard, dat doelman Blazek eindelijk moets capituleren. Het wrange aan de hele avond was echter dat Ajax uiteindelijk toch nog tevreden moest zijn met een gelijkspel, waar een riante overwinning meer op zijn plaats was geweest.