woensdag, 5. oktober 2005 - 12:39

Alarm bij ramp via mobile

Zoetermeer

Woensdag gaven ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Remkes (Binnenlandse Zaken) in Zoetermeer het startschot van de proef Cell Broadcasting, een nieuw alarmeringssysteem via de mobilele telefoon. Het systeem zal naast de al bestaande alarmeringssystemen werken. Op het moment van een calamiteit zal een bericht worden verstuurd naar alle mobiele telefoons in de omgeving van de calamiteit, om zo de mensen snel te kunnen informeren.

In de Zoetermeerse raadszaal werd een verdacht pakketje gepresenteerd, waarna de Zoetermeerse burgemeester Waaijer en minister Remkes het eerste bericht : ‘Proef: Ontruiming, er is een verdacht pakketje in de raadszaal’.

Het bericht dat verzonden wordt is geen SMS, waardoor de berichten ook verzonden kunnen worden wanneer het mobiele telefoonverkeer ontregeld is. De telefoon moet daarvoor wel worden afgestemd een ‘zender’. De berichten zijn gratis. De proef in Zoetermeer zal twee jaar duren. Later dit jaar zal de proef ook in andere gemeenten in Nederland van start gaan. Voorlopig kunnen alleen klanten van KPN, telfort en Vodafone deelnemen aan de proef. Orange en T-Mobile doen nog niet mee.

©BON / Foto’s Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):