vrijdag, 26. augustus 2005 - 13:45

Amsterdamse rechercheur wint prestigieuze prijs

Amsterdam

Een internationale organisatie van fraudebestrijders heeft een rechercheur van de politie Amsterdam-Amstelland genomineerd voor de titel “Police Officer of the Year�. Hij is derde geworden en neemt maandag in Orlando, Florida, de prijs in ontvangst. Het betreft een prestigieuze prijs, die veel aanzien geniet, in de Verenigde Staten en Canada, maar ook in Europa en dan vooral in de wereld van bankiers en fraudebestrijders (waaronder de FBI)en is vergelijkbaar met de Oscar voor filmsterren.

De rechercheur, Bob Schagen, werkt bij het Bureau Financieel Economische Recherche. Hij krijgt de prijs voor zijn aandeel in de zaak van de Roemeense skimmers, die vorig jaar werd opgelost. Roemeense criminelen plunderden al sinds 2002 honderden bankrekeningen. Ze wisten - met behulp van “voorzetmondjes� op geldautomaten gegevens van de magneetstrippen te kopiëren en met verborgen minicamera’s - de pincode van mensen te ontfutselen. Het zakkenrollersteam van de Amsterdamse politie hield vorig jaar april de skimmers op heterdaad aan, waarna de recherche de hele bende oprolde.

De organisatie waarvan Schagen de prijs krijgt, heet voluit “International Association of Financial Crime Investigators, een soort branchevereniging van alle disciplines die fraude bestrijden. Van de FBI tot de financiële wereld zelf. De organisatie telt zo’n 5000 leden, die eens per jaar tijdens een grote meeting spreken over zaken als fraudebestrijding, witwaspraktijken en terrorisme. Ook wordt dan The Police Officer of the Year gekozen. Schagen is voorgedragen door Fortis/ICS Cards en Interpay Nederland B.V. Zij zijn ernstig gedupeerd door de Roemeense bende.

De banken hebben aanpassingen gedaan bij de geldautomaten om het skimmen tegen te gaan. Onder andere door het aanbrengen van een standaardvoorziening onder de insteekgleuf voor de bankpas. Sinds deze zaak is opgelost en de banken de aanpassingen hebben gedaan, heeft er nagenoeg geen skimming meer bij geldautomaten in Nederland plaatsgevonden.
Provincie:
Tag(s):