zondag, 18. september 2005 - 15:17

AZ deelt gevoelige tik uit aan Ajax

AZ heeft Ajax een gevoelige tik toegebracht in de strijd om de kampioensrace. Trainer Louis van Gaal en spits Shota Arveladze behaalden allebei een mooie persoonlijke revanche op hun vorige werkgever Ajax door met 4-2 te zegevieren. De Georgische spits scoorde twee keer.
<BR>
<BR>Ajax startte goed en binnen tien minuten scoorde Wesley Sneijder knap met zijn linker door met vanaf 17 meter koel binnen te schieten: 0-1. Maar na ruim een half uur scoorde Arveladze twee keer binnen twee minuten.

De 1-1 was een twijfelgeval. De voorafgaande corner was dubieus, maar de inzet van Arveladze zou volgens scheidsrechter Luinge over de doellijn zijn gegaan en de daaropvolgende reddingspoging van Ryan Babel kwam te laat.

Twee minuten later reageerde Arveladze attent op een snel genomen vrije trap van Kenneth Perez: 2-1. Beide ploegen gingen toch met een gelijke score rusten, nadat Sneijder in de tweede minuut van de blessuretijd een vrije trap prachtig binnenkrulde.

Na de pauze besliste Kenneth Perez binnen twee minuten het duel. In de 55e minuut speelde hij knap directe bewaker Hatem Trabelsi uit en schoot prachtig raak. Daarna knalde hij vanaf 22 meter knap raak: 4-2. Ajax kon opvallend weinig tegenover de Alkmaarse aanvalsdrift zetten. Ook het inbrengen van de twee verse aanvallers, Mauro Rosales en Angelos Charisteas, hielp weinig.

In de 88e minuut kon oud-AZ'er Olaf Lindenbergh nog vertrekken met een rode kaart. In het voorbijgaan sloeg hij Arveladze op het achterhoofd. Lindenbergh was juist een van de betere Ajacieden. Na 12 minuten trof hij met een schot de lat. Ajax heeft nu al zes verliespunten opgelopen deze competitie. AZ nestelt zich weer aan kop van de Eredivisie met de maximale 15 punten uit 5 duels. Op doelsaldo blijft de ploeg RKC Waalwijk voor. Feyenoord komt later vandaag in actie tegen Heerenveen.