donderdag, 15. september 2005 - 18:12

AZ ten onder tegen Krylya

AZ heeft een hachelijke eerste wedstrijd in het UEFA Cup-toernooi achter de rug. In het knotsgekke Samara verloren de Alkmaarders met 5-3 van het plaatselijke Krylya Sovetov.

AZ begon met debutant Gretar Steinsson als rechtsback en Ron Vlaar in het centrum. Demy de Zeeuw mocht op de bank beginnen. De Alkmaarders keken al na elf minuten tegen een achterstand aan. Aanvaller Leilton profiteerde van een dekkingsfout van Barry Opdam en slalomde langs doelman Henk Timmer, die misschien te vroeg uit kwam lopen. De Braziliaan schoof de bal vervolgens in een leeg doel. Vlaar maakte kort daarna meteen korte metten met de onverdiende achterstand. De verdediger schoot van ver een afgeslagen vrije trap binnen: 1-1. Krylya liet merken dat het geen zin had in een figurantenrol en bleef hartstochtelijk aanvallen.

AZ leek daarna de controle over de wedstrijd te krijgen, maar het was toch weer Krylya dat scoorde. Vlak voor het rustsignaal ontsnapte Adamu aan Vlaar middels een prachtige actie. De aanvaller liet Timmer kansloos: 2-1. Na de thee stootte de thuisploeg definitief door. Koeba kopte in de 49ste minuut een corner snoeihard binnen: 3-1. Gelukkig bleek AZ nog genoeg kwaliteit in huis te hebben om het hoofd te bieden. Perez kogelde in de 55ste minuut de bal prachtig achter doelman Lobos. De Deen had twee minuten later de ploeg van trainer Louis van Gaal op gelijke hoogte moeten brengen, maar zijn solo stuitte op de keeper.

De verdediging van AZ zal het nog nooit zo druk hebben gehad in het UEFA Cup-toernooi. Adamu haalde in de 62ste minuut om op de paal, in de rebound tikte Gusin binnen: 4-2. Daarna zakte Krylya ver terug en AZ zette steeds meer druk. In de 84ste minuut kregen de Alkmaarders de verdiende aansluitingstreffer. Shota Arveladze ontsnapte eindelijk eens aan zijn directe tegenstander en zette voor op Barry van Galen die op de doellijn onmogelijk kon missen: 4-3. Daarmee was het prachtgige doelpuntenfestijn nog niet ten einde. In de laatste minuut van de blessuretijd schoot rechtsback Bober de bal diagonaal en onhoudbaar in de kruising: 5-3. Door deze uitslag moeten Denny Landzaat en co over twee weken enorm aan de bak tegen een moeilijke tegenstander, die sterk op de counter kan spelen.