woensdag, 7. september 2005 - 12:30

Bevelhebber Zeestrijdtkrachten legt functie neer

Den Helder

Dinsdag heeft de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, Vice-admiraal R. Klaver, in Den Helder met gepast ceremonieel afscheid genomen van de Koninklijke Marine. Vanaf nu wordt de huidige vlootvoogd, vice-admiraal J.W. Kelder, aangesteld als Commandant Zeestrijdkrachten. Klaver heeft met ingang van maandag 5 september zijn functie als Bevelhebber der Zeestrijdkrachten neergelegd. Dit in het kader van de reorganisatie van de bevelsstructuur van de krijgsmacht. In plaats van één bevelhebber per krijgsmachtdeel, wordt de Chef Defensiestaf belast met het bevel over de krijgsmacht.

De functie van Bevelhebber der Zeestrijdkrachten werd gecreëerd in 1939, om het aansturen van de Koninklijke Marine te vereenvoudigen. Onder de bevelhebber vielen de commandanten van de verschillende delen van de marine, zoals de vloot, het Korps Mariniers en de materieelsafdeling. De eerste Bevelhebber der Zeestrijdkrachten was vice-admiraal J.Th. Fürstner. Vice-admiraal R. Klaver had sinds 25 april 2003 het bevel over de Koninklijke Marine.

Commandant R. Klaver wordt verantwoordelijk voor de gereedstelling van marine-eenheden voor inzet in binnen- en buitenland, zoals zijn collega's bij de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht verantwoordelijk worden voor de gereedstelling van hun eenheden. De Chef Defensiestaf krijgt in de nieuwe structuur de éénhoofdige leiding over de drie operationele commandanten. ©BON – foto’s: Albert Vermeulen
Provincie:
Tag(s):