woensdag, 10. augustus 2005 - 15:25

Bewaking strand Veere per direct gestopt

Veere

Omdat strandpaviljoenhouders weigeren mee te betalen aan de bewaking van de stranden in Veere, is deze per direct beëindigd. Het tekort wordt door het gemeentebestuur niet aangevuld. Beveiligingsbedrijf Deltasafe kreeg vorige week het bericht van de gemeente Veere dat er te weinig financiële middelen zijn om 45 nachten het strand te controleren. De afspraak was 45, maar er was geld voor 32 nachten, aldus directeur B. Graaff in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

De laatste nacht was die van maandag op dinsdag. De vier bewakers zitten nu werkeloos thuis. De directeur heeft woensdag een gesprek met burgemeester A. de Bruijn. De Veerse burgervader wil nog niet bevestigen dat de bewaking is gestopt: ‘Ik wil eerst dat gesprek voeren.’ zegt hij in de PZC. Directeur Graaff is duidelijk in de PZC: ‘Wat mij betreft is het klaar. De gemeente heeft geen geld en ik kan niet voor een lager tarief werken.’

De oorzaak van het geldgebrek is te vinden bij de eigenaars van de strandpaviljoens. Deze weigeren mee te betalen voor de bewaking. Hun uitgangspunt is dat het een taak is van de overheid en daaraan hoeven de ondernemers niet te betalen. De ondernemers moesten een bedrag van 250 euro exclusief btw. betalen aan de gemeente Veere.

Daarnaast vragen ondernemers in bijvoorbeeld Oostkapelle en Vrouwenpolder zich af wat zij aan de bewaking hebben. ‘De meeste rottigheid vindt plaats in Domburg en Zoutelande’, aldus voorzitter R. Stroo van de Walcherse afdeling van de Nederlandse Vereniging Strandpaviljoenhouders Noordzeekust in de PZC.

De Stichting Strandexploitatie Walcheren, die de stranden overdag beheert hoopt dat het seizoen volledig wordt afgemaakt. Ze betaalt 7000 euro voor het project Rust aan de kust. Er werd betaald voor 45 nachten, aldus directeur L. Fransen. De SSW is het dan ook eens met de gemeente.
De uiteindelijke conclusie van deze kwestie is als volgt. Het college heeft besloten dit seizoen geen extra geld te investeren in het project. Burgemeester De Bruijn zal de raad vragen of er echter geld vrijgemaakt kan worden voor volgend jaar, zodat er wel 45 dagen bewaking zal komen. De strandbewaking is nu ten einde, maar politie zal aanwezig zijn om toe te zien op de openbare orde en veiligheid.

© BON Jean-Pierre Geusens Foto: Focuss 22
Provincie:
Tag(s):