vrijdag, 21. oktober 2005 - 15:41

Blauwe stroom bij Afsluitdijk

Den Oever

In één van de kokers van de spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever is door middel van een Tocardo 2800 vrijestromingsturbine energie opgewekt uit de waterstroom tijdens het spuien. Het betrof een test in het kader van een project om turbines te ontwikkelen die door getijdenstroming in zeegaten, snelstromende rivieren en spuisluizen energie kunnen opwekken.
<BR>Voor het project bij Den Oever is mede door ingenieursbureau Teamwork Technology uit Zijdewind een vrijestromingsturbine ontwikkeld. Deze turbine heeft twee bladen en een diameter van 2,8 meter. Door de stroomsnelheid van het water in de sluis gaan de bladen draaien en drijven daarmee een elektromotor aan waarmee stroom wordt opgewekt.

De proeven in Den Oever zijn inmiddels afgerond. Zo ook het vismonitoring programma. Uit eerste evaluaties blijkt dat er geen nadelige invloed op passerende vis aanwezig is. 'Dit komt doordat de rotorbladen zo langzaam draaien dat vissen makkelijk kunnen uitwijken.

Nu zouden we graag een demonstratieproject willen uitvoeren met drie Tocardo’s in één koker. Zou je in de helft van alle kokers in de spuisluizen Tocardo's plaatsen, dan kan heel eenvoudig 1,5 MW aan elektrisch vermogen worden opgewekt. Dit is genoeg om 1000 à 1500 huishoudens van electriciteit te voorzien. Tevens is op basis van de huidige resultaten onderzoek gestart naar het opschalen van de rotordiameter van de turbine tot 7 à 10 meter voor toepassingen als in het Marsdiep'. ©BON
Provincie:
Tag(s):