vrijdag, 30. september 2005 - 9:26

Camera bekijkt camera

Doorn

Sinds de komst van de flitspalen, worden gemeenten in Nederland geplaagd door vandalen die de palen, maar vooral de camerakasten vernielen. De meest voorkomende vernielingen worden aangebracht met een verfspuitbus, sticker of een brandende autoband rondom de kast. Maar ook zelfgemaakte bommen worden ingezet om de kostbare kasten uit elkaar te blazen. Jaarlijks gaat het om een honderdtal flitskasten in Nederland die door vandalen worden vernield.

Per stuk zijn de kosten voor zo’n paal al gauw meer dan 10.000 euro en voor veel gemeenten in Nederland zijn de vele vervangingen of reparaties dan ook niet meer op te brengen. Het Openbaar Ministerie heeft begin dit jaar besloten om een groot gedeelte van de flitspalen van de gemeenten over te nemen. Op dit moment beschikt het OM over 800 flitskasten en de Nederlandse gemeenten over 900, die in 2004 zo’n 7,3 miljoen automobilisten wisten te verrassen met een bon voor een verkeersovertreding.

Naast alle materiële vernielingen heeft de kast ook zijn voordelen. Uit cijfers van het OM blijken de gevreesde flitskasten wel degelijk hun vruchten af te werpen op de Nederlandse wegen. Het aantal verkeersongevallen blijkt in sommige gemeenten, waar de palen staan opgeteld, te zijn teruggelopen en zo komt het uiteindelijk de verkeersveiligheid ten goede.

In de gemeente Doorn is de politie het zat nu voor de zoveelste maal een flitskast aan de Dorpsstraat het moest ontgelden. De politie heeft in juni besloten om na het zoveelste incident een extra camera te richten op de flitskast. Op deze manier heeft de politie foto’s kunnen maken van twee vermoedelijke daders die zich in zeer verdacht ophielden rondom de flitskast. De politie laat vandaag in een reactie weten nog steeds op zoek te zijn naar het tweetal.
Provincie:
Tag(s):