woensdag, 19. oktober 2005 - 17:05

Consumentenbond onderschat strafzaak

Alkmaar

- “Het advies dat de Consumentenbond aan haar leden geeft om zonder advocaat naar de strafzittingen van de Kantonrechter te gaan, getuigt van onderschatting, is onverstandig en riskant�. Dat stellen de advocaten mr R.A.A. Kool en mr J.S. Dallinga, initiatiefnemers van “www.rijbewijsterug.nu�, in een brief die zij aan de bond hebben geschreven. De advocaten staan automobilisten bij van wie het rijbewijs is ingevorderd of voor wie een rijontzegging dreigt. Zij weten uit hun praktijk dat ook de Kantonrechter niet zelden rijontzeggingen en hoge boetes oplegt.

In het artikel: “Advocaat nodig ?�, in haar gids van oktober, adviseert de Consumentenbond bij welke rechtzaken er volgens haar een advocaat nodig is. De bond adviseert haar lezers om in strafzaken bij de kantonrechter, zelf hun verhaal te doen. Zij stelt bovendien “dat hardrijders er meestal met een boete vanaf komen�. “Wij weten inmiddels wel beter�, aldus advocaat Ronald Kool. Hij staat met enkele kantoorgenoten van Leesberg Advocaten in Alkmaar automobilisten bij van wie het rijbewijs is ingevorderd of voor wie een ontzegging dreigt.

Kool weet vanuit de rechtspraktijk dat ook de Kantonrechter met harde hand kan straffen, ook als het om snelheidsovertredingen gaat. �En dan gaat het echt niet alleen om geldboetes�, aldus Jeroen Dallinga. “Wie twee keer binnen een jaar fors te hard rijdt, riskeert zomaar vier maanden rijontzegging. En als je op de zitting dichtslaat, heb je die ontzegging soms al te pakken, voordat je er erg in hebt�.

De advocaten adviseren hardrijders die een dagvaarding hebben ontvangen dan ook hun zaak in elk geval ruim voor de zitting door een advocaat te laten toetsen. “Dan kom je op de zitting niet voor vervelende verassingen te staan�, aldus de raadslieden. ©BON
Provincie:
Tag(s):