donderdag, 4. augustus 2005 - 14:29

De gevaren van een dode

Amsterdam

Volgens het CBS stierven in 2004 1869 Nederlanders aan infectueuze en parasitaire ziekten. Daarnaast is een nog veel groter aantal mensen dat overlijdt aan een andere doodsoorzaak maar toch een infectueuze ziekte onder de leden hebben. Waar weinig mensen bij stilstaan, is dat het gevaar daarvan na de dood nog niet geweken is. Veel infectieziekten blijven ook na de dood nog een tijd overdraagbaar.

Ziekenhuispersoneel, obductieassistenten, uitvaartverzorgers, technische recherche, brandweer en hulpdiensten, de gemeentelijke lijkschouwer, allemaal lopen ze het risico op besmetting wanneer overledenen niet op de juiste manier worden benaderd.

Tegelijkertijd verbiedt privacywetgeving dat zorgpersoneel elkaar inlicht over de exacte doodsoorzaak. Daarvoor is nu een oplossing: Uitvaartbranche.nl lanceert het protocol Besmettingsgevaar, besmetting en de te nemen beschermingsmaatregelen, het enige uitgebreide protocol in zijn soort dat voor alle belanghebbenden vrij verkrijgbaar is.

Groot belang
Nederlanders reizen steeds vaker en verder waardoor ook het gevaar van exotische ziekten toeneemt. De kans dat iemand overlijdt aan een besmettelijke ziekte neemt hiermee toe met alle gevolgen voor de hulpverleners in Nederland.

Een recent voorbeeld is de directeur van het Nuvu, die zelf besmet raakte met TBC. Tijdens zijn werk als uitvaartondernemer, moest hij een overledene overbrengen. Tijdens het oppakken van de kist, bleek deze vocht te lekken van de overledene. Hij besloot de kist te openen om het lekken tegen te gaan, op dat moment werd hij zelf besmet het TBC en moest na klachten worden opgenomen in een ziekenhuis.

Tegelijkertijd is er onvoldoende voorlichting over de gevaren die besmettelijke ziekten met zich meebrengen voor mensen die werkzaam zijn in de postmortale zorg. Gezien het gevaar dat uitvaartverzorgers lopen door hun werk zou je verwachten dat er landelijke richtlijnen bestaan, die voorschrijven wat werknemers kunnen doen om besmetting te voorkomen. Die waren er echter (nog) niet. Anders dan veel andere branches (zoals bijvoorbeeld die voor schoonheidsspecialisten, kappers en pedicuren) heeft de uitvaartbranche nog geen HAM-code (hygiëne, arbeidsomstandigheden en milieu) ontwikkeld.

Om die reden is het protocol Besmettingsgevaar, besmetting en de te nemen beschermingsmaatregelen ontwikkeld dat nu kosteloos ter beschikking wordt gesteld via Uitvaart.nl en Uitvaartbranche.nl van het internetbedrijf Uitvaart.Com.

Hier zijn een aantal preventieve maatregelen op een rijtje gezet die besmetting kunnen tegengaan. Een van de belangrijkste punten zijn het dragen van handschoenen, mond en neuskapjes, werkkleding met lange mouwen maar het voornaamste blijft het goed afwassen van handen.
Provincie:
Tag(s):