maandag, 17. oktober 2005 - 17:24

De Nachtwacht gekopieerd?

Zeist

Vooruitlopend op het officiële Rembrandt jaar 2006 opent Het Slot Zeist op 25 oktober haar deuren voor de tentoonstelling De Nieuwe Nachtwacht. Drie hedendaagse beeldend kunstenaars geven ieder een eigen interpretatie op Rembrandt van Rijns meesterwerk.

Ernst Voss, Aldert Mantje & Jan Maris zijn begin dit jaar op Schiphol Airport begonnen met het vervaardigen van twee versies van De Nieuwe Nachtwacht. Het Slot Zeist heeft de primeur van deze tentoonstelling met afgeronde kunstwerken, aangevuld met voorstudies en schetsen.

Drie hedendaagse Hollandse Meesters raakten medio 2004 geïnspireerd door de verhuizing van De Nachtwacht uit het Rijksmuseum. Bij deze verhuizing werd gebruik gemaakt van een schildersdoek van Belgisch linnen met exact de zelfde afmetingen (350 x 430 cm) als de originele Nachtwacht. Het idee was geboren: "Laten wij op testdoek een nieuwe versie van de Nachtwacht schilderen."

De 2 Nieuwe ‘Nachtwachten’ die te bewonderen zijn, geschilderd door hedendaagse Hollandse meesters: De 1e versie door Ernst Voss: een persoonlijke kijk op het origineel. De 2e versie door Aldert Mantje en Jan Maris: De Nachtwacht Twee Minuten Later.

© BON / FBF.NL
Categorie:
Tag(s):