donderdag, 15. september 2005 - 12:02

Debuut 'chip-bal' op WK -17

Het gaat dan toch gebeuren. Technische hulpmiddelen binnen het voetbal. Morgen begint in Peru het WK onder 17 en tijdens dat toernooi wordt gespeeld met de zogenaamde Adidas 'Smartball': een voetbal met een microchip erin, die het arbitrale trio helpt bij het beoordelen of de bal de (doel)lijn al dan niet gepasseerd heeft.

Opvallend is het experiment (want dat is het) wel. De hoge heren binnen de wereldvoetbalbond FIFA staan immers niet bekend om hun vooruitstrevendheid. Voorzitter Sepp Blatter steekt zelfs niet onder stoelen of banken dat hij tegen de intrede van technologie binnen de sport is. Desondanks heeft hij laten weten dat als de proef in Peru succesvol is, het hulpmiddel ook gebruikt kan worden tijdens het 'volwassen' WK, dat volgend jaar in Duitsland op het programma staat.

In de stadions in Peru staan langs de lijnen verscheidene antennes, die signalen opvangen die de chip afgeeft als de bal de doel-, achter- of zijlijn passeert. Vervolgens sturen de antennes de boodschap door naar een speciaal horloge, dat de scheidsrechters tijdens het toernooi zullen dragen. Hoewel het systeem volgens de FIFA waterdicht is, benadrukt de wereldvoetbalbond dat 'de scheidsrechter de baas blijft op het veld en de uiteindelijke beslissing voor zijn rekening neemt'.
Categorie:
Tag(s):