woensdag, 12. oktober 2005 - 22:21

Denemarken en Griekenland missen WK

Turkije stelde de tweede plek (achter groepswinnaar Oekraïne) in Groep 2 veilig door te winnen in Albanië. Denemarken en Griekenland lopen hierdoor het WK van 2006 mis. De Turken pakten de drie punten in Tirana door een doelpunt van Tumer Metin in de 57ste minuut.

De 2-1 overwinning van Denemarken op Kazachstan en de 1-0 zege van Griekenland op Georgië waren daardoor slechts voor de statistieken. Oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson en Michael Gravgaard scoorden namens de Scandinaviërs, Dimotrios Papadopoulos deed dat namens de Europees kampioen.

Groep 3
Slowakije heeft zich dankzij een doelpuntloos gelijkspel in Bratislava tegen concurrent Rusland geplaatst voor de play-offs. De Slowaken eindigden op een tweede plek in Groep 3, waar Portugal al lang en breed was verzekerd van WK-deelname.

De Portugezen besloten de WK-kwalificatiereeks met een thuisduel tegen Letland. In de achttiende minuut opende Pedro Pauleta de score en twee minuten later klopte hij doelman Alexsandrs Kolinko opnieuw. Dit was alweer het 42ste interlanddoelpunt van Pauleta, die daarmee Eusebio (41 treffers) voorbij klimt op Portugals topscorerslijst aller tijden. Vijf minuten voor tijd bepaalde invaller Hugo Viana de eindstand op 3-0.

Groep 4
Op de cruciale laatste speeldag in Groep 4 heeft Frankrijk zich verzekerd van het WK in Duitsland. Tweede werd Zwitserland, dat via de play-offs een ticket moet zien te bemachtigen.

De Fransen waren veel te sterk voor Cyprus. Na de openingstreffer van Zinedine Zidane in de 29ste minuut en de 2-0 van Sylvain Wiltord twee minuten later, leek Les Blues een monsterscore neer te gaan zetten voor eigen publiek. Vlak voor rust zette Vikash Dhorasoo de teller al op drie, maar de vierde (en laatste) treffer bleef lang uit en viel pas vijf minuten voor tijd. Ludovic Giuly bepaalde de eindstand op 4-0.

Zwitserland moest bij Ierland een punt uit het vuur slepen om zeker te zijn van de tweede plek in de kwalificatiegroep. En dat lukte. De Zwitsers, met Johann Vogel en Johan Vonlanthen in de basis, hielden de Ieren negentig minuten op de nul. Had Zwitserland zelf weten te scoren, dan was het als groepswinnaar direct geplaatst voor het WK, nu moet het zich via de play-offs zien te kwalificeren.

Groep 5
Italië heeft ook de laatste WK-kwalificatiewedstrijd winnend afgesloten. Voor eigen publiek werd Moldavië met 2-1 aan de kant gezet. De overwinning kwam geheel volgen Italiaans gebruik moeizaam en laat tot stand.

In de 70e minuut was het Christian Vieri die de Azzuri liet juichen. Vijf minuten later al legde Gatcan hen weer het zwijgen op. Het duel leek daarna in een gelijkspel te eindigen. Gilardino besliste echter anders. Hij bezorgde Italië vijf minuten voor tijd alsnog drie punten.

Noorwegen kende een goede voorbereiding op de play-offs, waarvan het al zeker was. Uit bij Wit-Rusland boekte het dankzij Helstad een knappe 0-1 overwinning.

Groep 6
Zowel Engeland als Polen bemachtigden vanavond een ticket voor het WK. Beide ploegen stonden tegenover elkaar op Old Trafford. Engeland won met 2-1.

De ploeg van de geplaagde bondscoach Eriksson werd door de zege groepswinaar. Polen plaatste zich eveneens, omdat het als een van de beste nummers twee eindigde.

Na tien minuten opende Owen de score. Hij hakte de bal achter het standbeen langs in het doel. De voorsprong hield geen stand tot de rust. Frankowski volleyde de Polen terug in de wedstrijd. Pas tien minuten voor tijd besliste Lampard met een schitterende volley het duel, 2-1.

Groep 7
Servië en Montenegro gaat naar Duitsland komende zomer. In eigen huis werd directe concurrent Bosnië Herzegovino met 1-0 verslagen. Het doelpunt werd al na zeven minuten gemaakt door niemand minder dan Matja Kezman. Door de nederlaag greep Bosnië overal naast.

Dat heeft het te danken aan de monsterscore die Spanje vanavond neerzette tegen San Marino, 6-0. Door die overwinning werden de Spanjaarden tweede in de groep en plaatsten ze zich voor de play-offs. De score werd al na 54 seconden geopend door Antonio Lopez. Via Torres en tweemaal Ramos liep de ploeg van bondscoach Aragones nog voor rust uit naar 4-0. Opnieuw Torres (strafschop) en Baraja lieten het publiek ook na de thee nog genieten.

Groep 8
Alleen als Zweden met zeven of meer doelpunten van IJsland zou verliezen, was het WK-ticket van de beste nummer twee aan de neus van de Vikingen voorbij gegaan. Uiteraard lieten Ibrahimovic en co het niet zover komen. In eigen huis werd IJsland teruggewezen: 3-1.

De start was nog moeizaam. Al na 25 minuten nam IJsland via Arnason dbrutaal de leiding. Binnen vier minuten stelde Ibrahimovic orde op zaken. Daaran was het verzet van de IJslander gebroken. Larsson profiteerde daar vlak voor rust van. Hij rondde een sublieme assist van Ibrahimovic, een lobje over de defensie, met een fraaie volley af. Na een sterke tweede helft was het Källström die de eindstand op het bord zette.

Kroatië verzekerde zich van de eerste plaats in de poule danzij een 0-0 gelijkspel in Hongarije. Daardoor eindigde zowel Zweden als Kroatië op 24 punten. Het onderlinge resultaat sprak echter in het voordeel van Kroatië. Veel gevolgen voor Zweden had dat niet. Het plaatste zich alsnog als beste nummer twee.