maandag, 8. augustus 2005 - 12:26

Donderdagnacht regent het weer 'vallende sterren'

Elk jaar rond midden augustus zijn er wat men in de volksmond noemt 'vallende sterren' te zien. De aarde trekt dan door een spoor van stof en zand. Donderdagnacht is het hoogtepunt, maar ook woensdag- en vrijdagnacht kunnen er al flink wat te zien zijn. Wie zich afgelegen op een stille plek bevindt kan ze zelfs horen verbranden.

De aarde trekt vaker door een baan van stof en zand maar de 'perseiden meteoren' zijn elk jaar het hoogtepunt van het jaar. Zij worden zo genoemd omdat ze uit het sterrenbeeld 'Perseus' lijken te komen. In de volksmond worden zij 'vallende sterren' genoemd, maar in werkelijkheid is het fijn stof en zand dat in de dampkring verbrand. Elk jaar midden augustus trekt de aarde door de stofstaart die de komeet 'Swift-Tuttle' achterliet in de ruimte. Deze zandkorrels komen met een snelheid van 59 km. per seconde in aanraking met onze dampkring en laten daardoor een lichtspoor achter.

Mensen kunnen ze ook horen als ze recht boven je zitten en redelijk groot van omvang zijn. Dit is lang voor onmogelijk gehouden omdat het geluid 3 seconden over een kilometer doet. Wetenschappers hebben pas enkele jaren geleden ondekt dat door de hoge snelheid waarmee de zandkorrels in botsing komen met moleculen er radiografische golven ontstaan zich veel sneller verplaatsen.

©BON/tekst en foto's: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):