woensdag, 12. oktober 2005 - 10:30

Dorpscafé gaat ten onder

Woerden

Het verbod om alcohol te schenken aan personen onder de 16 jaar heeft op het platteland een averechts effect. De jongeren zoeken hun heil in de buurthuizen, voetbalkantines of een bierkeet. Dit concludeert Universitair Hoofddocent Gerrit van Kooten van de Erasmus Universiteit van Rotterdam in het onderzoek ‘Bar weer voor cafebedrijf’ dat is uitgevoerd in opdracht van Koninklijk Horeca Nederland.

Door de wet- en regelgeving is het aantal dorps- en buurtcafés op het platteland de laatste jaren sterk afgenomen. Door oneerlijke concurrentie van onder andere bierketen, moeten sommige caféhouders hun deuren sluiten. Veel van deze gelegenheden kunnen lagere prijzen hanteren (middels gemeentesubsidie), werken met vrijwilligers of hoeven geen BTW af te dragen. Ook is er een gebrek aan toezicht en controles door de lokale overheid.

Voor veel lokale café-uitbaters wordt het economisch onhaalbaar het hoofd boven water te houden. Van Kooten pleit ervoor om de lokale politiek op haar verantwoordelijkheden te wijzen bij het uitvoeren van het overheidsbeleid.

Foto: FBF.NL
Provincie:
Tag(s):