vrijdag, 7. oktober 2005 - 13:24

Drentse kunstenaar in Amsterdam

Amsterdam

Pucinni’s La Bohème krijgt op zaterdag 15 oktober een unieke uitvoering op de gracht Recht Boomssloot in Amsterdam. Kunstenaar Marthijn de Groot geeft de opera van de liefde expressie in een vierluik schilderij van 32 meter. Deze artistieke orkestratie krijgt een hoogtepunt als toptenor Kees Taal samen met De Groot het sluitstuk vormt.

Daarna presenteert Frans Haks, voormalig directeur van het Groninger Museum, De Groot aan het publiek om vervolgens het atelier van de Amsterdamse beeldend kunstenaar te openen. De gracht, de kade en het vierluik worden tijdens de uitvoering sfeervol uitgelicht.

OperaLinescape is de artistieke try-out van het ambitieuze project Linescape 2006: de titel van een vier kilometer lang schilderij dat in de zomer van 2006 wordt geschilderd tussen de Drentse plaatsen Bronneger en Borger. Marthijn de Groot voert dit project uit in samenwerking met jongeren met een turbulente achtergrond. Het project Linescape heeft tot doel jongeren via kunst in contact te brengen met hun ambities en talenten.
In de aanloop naar dit grootse project presenteert de beeldend kunstenaar tevens Linescape try-outs in het Vondelpark Amsterdam, Washington Park New York en Brazilië. Op zaterdag 9 juli 2005 vond de succesvolle logistieke try-out plaats in Drenthe.

Marthijn de Groot werd in 1968 geboren in Amsterdam. Na een turbulente jeugd in Drenthe vond hij ‘rust’ in een artistieke roeping. Al sinds zijn jeugd concentreerde hij zich op schilderen en het maken van keramiek. De Groot’s schilderscarrière kende bijzondere projecten. Hij schilderde in Palestina onder andere met kinderen in de Gazastrook, hij was ‘conference ghost-painter’ in Istanbul, schilderde de Nederlandse Guernica – Battle of Ane – in een kerk in Overijssel, hij maakte tekeningen in een NOS-televisieauto tijdens de Tour de France en hij stond twee weken in een glazen atelier op de dansvloer van disco It in Amsterdam. Daarnaast publiceerde hij het boek Richting Licht.

In samenwerking met uitgeverij Tirion geeft Marthijn de Groot volgend jaar een vernieuwend kunstboek uit.

© BON
Provincie:
Tag(s):