woensdag, 24. augustus 2005 - 21:17

Drie schepen met bemanning gered

Huizen

Woensdagmiddag om 14.00 uur zijn de reddingsbrigades van Blaricum, Huizen en Naarden gealarmeerd voor een omgeslagen zeilboot voor de haven van Huizen. De reddingsboten van Blaricum, Huizen en Naarden rukten hierop uit. Ter plaatse troffen zij een 7 meter lange houten kajuit zeilboot van het type Boeier aan met één opvarende welke omgeslagen was. De Reddingsboot ‘Blaricum-1’ bracht de licht onderkoelde opvarende naar de reddingspost in Huizen. De reddingsboot ‘Johanna Smidt’ maakte een sleepverbinding en sleepte de omgeslagen boot naar de ondiepte voor Huizen.

Daar werd door de reddingsboot ‘Gooier’ een tweede sleepverbinding gemaakt vanuit de mast van de omgeslagen boot. Met twee sleepverbindingen werd de omgeslagen boot weer rechtop gezet. De reddingsboten maakten langszij vast aan de onder water staande boot zodat deze meer drijfvermogen kreeg. Vervolgens werden de waterpompen in de boot gezet waardoor het water uit de boot werd weg gepompt. Het lukte de boot boven water te krijgen.

Een reddingsboot uit Almere verleende de nodige assistentie hierbij. De reddingsboot ‘Johanna Smidt’ nam de boot op sleep naar de thuishaven Naarden. De boot is op een onbewaakt moment door een windvlaag getroffen waardoor deze omsloeg.

Onderweg naar de jachthaven Naarden sloeg voor Almere een open zeilboot van het type Valk met 3 opvarenden om. De andere twee aanwezige reddingsboten spoedden zich naar deze zeilboot toe. Deze werd door de reddingsboten rechtop gezet en naar de haven van Almere gesleept. Kort daarna trof de reddingsboot ‘Blaricum-1’ nog een 6 meter lange motorsloep met twee opvarenden aan met motorstoring op het IJmeer. Deze werd door de reddingsboot naar de haven van Muiden gesleept. © BON
Provincie:
Tag(s):